SVEŠTENIK POSAVETOVAO: Evo šta uraditi kada vam se pokidaju brojanice, nikako ne bacajte!


IZVOR: Republika - 13.03.2022 | 10:19


Neki je bacaju u smeće, a neki se boje da je bace jer bi tako, prema verovanju, mogla da se navuče nesreća, zbog čega brojanicu čuvaju negde u kući. Ipak, običaji nalažu drugačije.

Foto: Aleksandar Nalbantjan
SVEŠTENIK POSAVETOVAO: Evo šta uraditi kada vam se pokidaju brojanice, nikako ne bacajte!

Kada se desi da osveštena brojanica pukne, trebalo bi je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh, tako da se brojanice, kao i druge osveštane stvari isključivo spaljuju.

- Ukoliko se ošteti, postupa se sa njom kao sa drugim bogoslužnim stvarima. Nikako ne sme da se baca u đubre. Sa brojanicom treba uraditi isto što i sa starim ikonama, crkvenim kalendarima. Ranije su crkve imale peći u kojima su se spaljivale osveštane stvari, međutim to više nije tako - objasnio je sveštenik za Telegraf.

- Savet je da se sve stvari koje imaju veze sa verom, a koje su se istrošile, skupljaju u jednoj kesi i kad je Badnje veče, tu kesu zajedno sa Badnjakom treba spaliti - dodaje sveštenik.

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

Crkva

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su "Molitva Isusova" i "Molitva Presvete Bogorodice", piše "Rasen".

Brojanica se nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga. Naime, dok se krstimo prilikom molitve, lakše je da se ona drži u levoj ruci. Naravno, nikakav problem nije ako se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica, postoje i metalne, kao i nanizane brojanice.

BONUS VIDEO: