MUJIĆEVA SKLONJENA DA NE SVEDOČI: Funkcioner iz Srebrenice otkrio plan Bošnjaka


IZVOR: Dejan KATALINA - 03.02.2022 | 18:30


Fadila Mujić svedočila je pred TV kamerama kako su za Božić 1993. muslimanske snage od oko 5.000 vojnika, pod vođstvom Nasera Orića, upale u srpsko selo Kravica kod Bratunca, ubile desetine meštana, zapalile blizu 700 kuća, dok su njihove žene otimale hranu i druge dragocenosti iz kuća pobijenih.

Foto: Printscereen/profimedia/ilustracija
MUJIĆEVA SKLONJENA DA NE SVEDOČI: Funkcioner iz Srebrenice otkrio plan Bošnjaka

Nakon objavljivanja ovog svedočenja u našem listu, tužilac posebnog odeljenja za ratne zločine BiH izdao je nalog za prikupljanje dokaza u vezi sa svedočenjem Fadile Mujić o masakru u Kravici.

Međutim, Srbi u BiH sumnjaju da će pravda biti zadovoljena čak i nakon ovako konkretnih dokaza i najave suda da će reagovati.

- Bojim se da Fadila Mujić ne nestane, kao što su nestali svi svedoci koji je trebalo da svedoče o zločinima Bošnjaka nad Srbima u opštini Srebrenica. Ja sam ubeđen da će ona biti sklonjena ili će se dati informacija da nije živa, a drugi svedoci će biti plaćeni od tužilaštva da ćute. Oni je pošalju u neku zemlju i promene joj identitet, pa posle se više nikad nigde ne pojavi, a posebno ne na sudu - kazao je za Srpski telegraf Radomir Pavlović, funkcioner opštine Srebrenica i predsednik opštinskog odbora SNSD.

Srpska tragedija u oba rata

Pavlović kaže da je Kravica mesto srpske golgote u oba rata.

- Kravica nije stradala samo u ovom ratu, nego i u Drugom svetskom. Tada je stradala sva moja familija, pobijeno je celo selo. Sve žene i sva deca. Moje selo je ostalo pusto, bez ikakvih potomaka. Muškarci koji su pretekli morali su da traže žene u drugim selima i da ponovo zasnivaju porodice i stvaraju potomstvo, dok su istovremeno plakali nad izmasakriranim telima svojih voljenih - dece, žena, majki... Nakon tog rata procenat srpskih žrtava u odnosu na ukupno stanovništvo Bratunca iznosio je 70 odsto! U oba rata su isti izvršioci. Tada očevi, a sada njihova deca iz iste familije, sa istim nalagodavcima. Sve to govori samo jedno - na ovim prostorima nema pravde za Srbe.

On kaže da sud konačno ima priliku da pokaže nepristrasnost, ali sumnja da ćemo to videti i navodi primere slične ovom koji su ostali bez sudskog epiloga.

Foto: Profimedia

Groblje u Bratuncu

- Sumnjam da će se nešto desiti po tom pitanju zato što je sud u Sarajevu jednostran, u njemu sude Bošnjaci uz pomoć stranaca. Presude u korist Srba sa područja Kravice i Srebrenice su minimalne. To je naručeno tužilaštvo koje progoni samo Srbe za zločine u Srebrenici, a s druge strane, za zločine počinjene nad srpskim narodom nema nikakve kazne. Sud će i na primeru Fadile Mujić i njenog svedočenja dokazati svima da li je pristrasan ili nije. I nisu to samo činjenice iz njenog intervjua nego i iz knjiga Ibrana Mustafića, pukovnika Huse Salihovića i Fahrudina Alića, koje govore kakve su muslimani zločine izvršili nad srpskim narodom. Autori tih knjiga bili su direktni učesnici rata, poslanici Alijine skupštine i visoki oficiri njihove vojske i jasno svedoče o zločinima Bošnjaka nad srpskim narodom. U Kravici i Skeli je počinjen smišljen i organizovan zločin nad Srbima. Tu je vršeno etničko čišćenje Srba tokom 1993. Sva sela su popaljena, a Srbi su ili ubijeni na pragovima svojih kuća ili teško ranjeni. O tome ne svedoče samo naši izvori nego i njihovi. Upravo u knjigama koje sam pomenuo se opisuju ta zlodela. A niko ih nije procesuirao - objašnjava Pavlović.

On objašnjava da je lako utvrditi koliko je Srba pobijeno na tom području upoređivanjem popisa stanovništa, ali da sud svakako izbegava da se time bave.

- Dokazi su jasni, treba samo uporediti popis stanovništva iz 1991. i nakon rata, pa se može lako utvrditi koliko je Srba pobijeno u opštini Srebrenica. Ali, kao što rekoh, taj sud je pristrasan i sudi samo Srbima, dok Bošnjake ne uzima u proceduru uprkos brojnim dokazima njihovih zločina.

Bonus video: