STANICA "TOPČIDER" PRESTAJE SA RADOM: Svi vozovi iz Beograda od danas kreću sa jednog mesta


IZVOR: Republika - 01.10.2021 | 08:33


Železnička stanica "Topčider" prestala je sa radom, svi vozovi iz Beograda od danas polaze sa stanice Beograd "Centar", poznatije kao "Prokop".

Foto: Tviter / MATTEAMERTA

Stanica Prokop, ilustracija 

 

Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnica Srbije" kaže za RTS da će putnici i sledeće sezone moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da prevoze svoje automobile, ali iz železničke stanice Zemun.

Vozovi za Bar i Niš polaziće od danas iz stanice Beograd "Centar". Time je kompletni međunarodni i domaći putnički železnički saobraćaj u Beogradu preseljen u železničku stanicu Beograd "Centar", rekao je Nenad Stanisavljević u Jutarnjem programu.

Podsetio je da je železnička stanica "Topčider" bila praktično neka vrsta prelaznog rešenja od trenutka kada je ukinuta stara Glavna železnička stanica.

- Od danas železnička stanica Topčider više nije u funkciji, samim tim ni auto-voz koji je saobraćao na liniji Topčider-Bar-Topčider, više neće saobraćati. Zadnji ovosezonski voz je bio praktično sinoć, 30. septembra - naveo je Stanisavljević.

Do sledeće letnje turističke sezone auto-voza neće biti, dodao je Stanisavljević.

- Razlog za to je završetak turističke sezone sa jedne strane, a sa druge strane period od godinu dana je period do sledećeg leta da se završe radovi na tehničko-putničkoj stanici Zemun, da se u železničkoj stanici Zemun kompletno završi sva ta infrastruktura koja je neophodna i za putnike koji koriste auto-voz - navodi Stanisavljević.

Putnici će i ubuduće, kako je napomenuo, moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da svoje automobile prevoze auto-vozovima, ali iz železničke stanice Zemun.

- Moram da napomenem da ovo nije neko rešenje koje je brzo, već je tri godine pripreman teren. To je u okviru razvoja beogradskog železničkog čvora. Sa ukidanjem stare glavne železničke stanice i Topčider je izgubio na značaju. To je u skladu sa urbanističkim zahtevima i projektima grada, da se tu gde se nalazi stanica u Topčideru proširi rakovički Bulevar Patrijarha Pavla - objasnio je Stanisavljević.

Ističe da je Beograd "Centar" spreman i da je to pokazao i do sada.

- U saobraćajnom smislu u potpunosti je spreman da primi i veći broj putnika i ova dva voza. U železničkoj stanici Beograd Centar u toku su radovi na proširenju stanične ploče. Nakon toga ide postavljanje prvog i drugog koloseka i dalje aktivnosti na izgradnji stanične zgrade kako je to planirano - zaključio je Stanisavljević.