FINTEL ENERGIJA I MK GROUP DONOSE INOVACIJE ZA ODRŽIVU PROIZVODNJU HRANE I ENERGIJE


IZVOR: Republika - 15.07.2021 | 14:49


Prvi agroenergetski projekat na Balkanu i najveći u Evropi kao zajedničko ulaganje dve kompanije

Foto: Promo

Fintel Energija i njena partnerska kompanija MK Group donose veliku inovaciju u Srbiju i region, kojom će potvrditi svoju lidersku poziciju kako u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, tako i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

U pitanju je projekat "Agrosolar Kula", prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu, i ujedno najveći u Evropi. Vrednost investicije je 340 miliona evra, a realizovaće se na teritoriji opštine Kula.

Agroenergetika (engleski termin: agrivoltaics) podrazumeva tehnološko rešenje koje omogućava jednovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja, sa jedne strane, podiže produktivnost poljoprivredne proizvodnje, a sa druge efikasnost proizvodnje energije.

Dobra strana je i smanjena emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje. Pri tome, MK Group se odlučila za organsku poljoprivredu na zemljištu gde će projekat biti implementiran, tako da neće biti korišćeni pesticidi, herbicidi, niti veštačka đubriva.

- Pametna poljoprivreda i zelena energija su odavno u fokusu, a projekat „Agrosolar“ se bazira upravo na njihovoj sinergiji. Ovim sistemom postiže se i optimizacija upotrebe zemljišta i njegova maksimalna iskorišćenost, i to uz pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zato je ova pionirska investicija Fintel Energije i MK Group od velikog značaja za održivi razvoj poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da će generisati snažnu dodatnu vrednost za oba sektora - izjavio je Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije.

Početak projekta "Agrosolar Kula" planiran je za april 2022. godine, a realizacija će trajati nešto više od godinu dana. U inicijalnoj fazi obuhvatiće 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini.

Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli u pravilnim redovima i međusobnim razmakom između redova za obavljanje predviđenih poljoprivrednih radova. Godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200 hiljada domaćinstava.