ALARMANTNO! Velika opasnost se nadvila nad Srbijom: Virus HARA Evropom, i naša zemlja na UDARU!


IZVOR: Republika - 08.10.2020 | 13:16


Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge. Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se od danas sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija.

Foto: EFSA

Foto: Ilustracija

Virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama.

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo 1, 3 miliona svinja. Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao "zabrinjavajući region" zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest. Pored Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Kosovu*[1].

Foto: EFSA

Foto: Ilustracija

Kampanja će doprineti zajedničkim naporima Evropske Komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi gde se broj epidemija tokom godina povećavao, a bolest je još uvek prisutna u mnogim evropskim zemalja.