Pomozite radnicima, ne dirajte kazaljke!


IZVOR: J. JOKANOVIĆ - 27.10.2017 | 20:10


Ne terajte srpske radnike da menjaju navike - ukinite pomeranje sata! To za Srpski telegraf poručuje Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije (URS), koji je podržao pisanje našeg lista o štetnosti zimskog i letnjeg računanja vremena.

Foto: pixabay.com

Pomeranje vremena nikome ne donosi pogodnosti

Iako će se u nedelju spavati duže jer se kazaljke pomeraju sat unazad, građanima će biti potrebni dani da se priviknu na novu satnicu.

To najviše muči ljude koji rade, oni pomeraju ritam života i radnih obaveza, kao i ishrane

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse

NIKAKVA KORIST

- Apsolutno podržavam Srpski telegraf i raduje me što ste pokrenuli ovu temu. Ne vidim kako pomeranje sata može da nam koristi. Ušteda struje nije dovoljan argument. Prosta logika kaže: ako ranije upališ svetlo, ranije ćeš ga i ugasiti. Pomeranje samo remeti ritam zaposlenog čoveka i tera ga da se prilagođava novoj satnici, za šta je opet potrebno određeno vreme - smatra Atanacković.

Polemika o zimskom i letnjem računanju vremena vodi se svake godine, a sada se dodatno zaoštrila jer je i grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila da se ova praksa ukine.

Dobra vest je da, ako EU prihvati tu inicijativu, moraće da je primeni i Srbija jer je domaći zakon o računanju vremena usklađen s praksom u EU. To je, uostalom, i obaveza Srbije u procesu pristupanja EU.

PODRŠKA LEKARA

Ukidanje pomeranja sata među prvima podržavaju lekari. To, tvrde, remeti uobičajeni biološki ciklus ljudi. Najteže pada depresivcima, dijabetičarima i hipertenzičarima, a procena je da čak i zdravima treba do tri nedelje da se prilagode. Da promena kazaljki na satu utiče na organizam, slaže se i specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević.

- To najviše muči ljude koji rade, oni pomeraju ritam života i radnih obaveza, kao i ishrane. Ipak, lakše podnosimo pomeranje sata unazad nego unapred jer je to baš stres za organizam - kaže dr Dimitrijević.

Za primenu pomeranja sata nadležno je Ministarstvo privrede, ali do zaključenja ovog broja nije odgovorilo na pitanje da li se razmatra mogućnost ukidanja ove prakse.