Nova fiskulturna sala u OŠ "Dositej Obradović" na Umci


IZVOR: Republika - 13.06.2020 | 17:00


"Osnovna škola "Dositej Obradović" na Umci dobila je novu fiskulturnu salu, na koju su stanovnici tog naselja čekali 40 godina, kako bi njihova deca imala nastavu fizičkog vaspitanja u toj osmoletki", izjavio je danas, prilikom posete školi, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: beograd.rs

Goran Vesić

- U poslednjh nekoliko decenija promenilo se nekoliko ljudi na čelu opštine, od toga su trojica bili sa Umke i niko nikada nije uspeo da završi fiskulturnu salu. Mi smo ovo obećali pre četiri godine i zahvaljujući dobroj saradnji koju smo imali sa Mesnom zajednicom i sa opštinom Čukarica, rešili brojne probleme pravne prirode - istakao je Vesić.

Novoizgrađena sala ima 1.500 kvadrata, a osim sale, škola je dobila i dva nova kabineta za odvijanje nastave tehničkog obrazovanja.

Urađen je i deo fasade, a investicija je vredna okko 800.000 evra.

Vesić je dodao da se u dograđenoj zgradi nalaze i kompletno uređene svlačionice sa tuševima.

On je naveo da je sala pasarelom povezana sa zgradom škole, a posebna pažnja posvećena je učenicima sa invaliditetom, za koje je izgrađen i toalet, a kretanje im je olakšano izgradnjom pristupne rampe i hidrauličnog lifta.

- Konačno su građani ovog čukaričkog naselja dobili ono što su čekali, a mi smo pokazali da svaki deo grada menjamo i da svi dobijaju nešto što je njima važno. Naravno, postoje još desetina problema, ali ako ovako rešavamo jedno po jedno, jednoga dana neće biti velikih problema - rekao on.

Vesić je primetio i da je škola "Dositej Obradović" uređenija nego mnoge u centru grada.

Predsenik opštine Čukarica Srđan Kolarić je rekao da su građani Umke imali i problem raseljavanja sa klizišta, ali da je i to u procesu rešavanja.

Kako je naveo, doneto je rešenje o eksproprijaciji zemljišta i uskoro će se pokrenuti isplata svih vlasnika koji imaju kuće na tom zemljištu.

- Tada ćemo dobiti mesto kao zelenu oazu, na kojoj više neće moći da se gradi ništa - istakao je Kolarić i dodao da je u planu da se fiskulturna sala izgradi i u Ostružnici.

Direktor škole "Dositej Obradović" Dragan Mišić rekao je da su mališani ranije trenirali u učionicama, ali da je sada kraj tim problemima, jer će nova fiskulturna sala doprineti boljoj nastavi fizičkog vaspitanja.

- Umka ima dobru i talentovanu decu, koja su postizala izvanredne rezultate, a sada mislim da će biti još bolji. Zahvalan sam svima, a mi ćemo svojim radom da opravdamo što su baš ovde uložena sredstva - rekao je Mišić.