POTOPLJENO 14.000 KUĆA, POVREĐENE 23 OSOBE U HERSONSKOJ OBLASTI: Dramatične posledice rušenja brane Nova Kahovka!


IZVOR: Republika - 08.06.2023 | 10:00


Najmanje 23 osobe su povređene u posledicama poplava u delu ukrajinske Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom, nakon rušenja brane hidroelektrane Kahovka, saopštile su proruske vlasti.

Foto: Tanjug/AP
POTOPLJENO 14.000 KUĆA, POVREĐENE 23 OSOBE U HERSONSKOJ OBLASTI: Dramatične posledice rušenja brane Nova Kahovka!

Prema poslednjim podacima, 23 osobe su povređene, imaju hipotermiju i traume, 21 osoba je hospitalizovana, saopšteno je iz medicinske službe, prenosi TASS.

Više od 14.000 kuća u 15 naselja u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve, poplavljeno je nakon što je probijena brana hidroelektrane Kahovka, saopštile su regionalne proruske vlasti.

- Trenutno je poplavljeno više od 14.000 kuća u 15 naselja u Hersonskoj oblasti. Pod vodom je i teritorija Nacionalnog parka prirode Donji Dnjepar, pet groblja, stočno groblje, bolnica i vrtić - saopšteno je iz hitne službe.

Navodi se i da se evakuacija stanovništava nastavlja, a da je ukupno evakuisano 4.280 ljudi, uključujući više od 170 dece i 42 osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane hidroelektrane Kahovka, koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da su ruske snage počinile ratni zločin i iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka, koju je Moskva stavila pod svoju kontrolu na početku napada na Ukrajinu,a prema tvrdnjama Kremlja ukrajinske snage su 6. juna izvršile raketni udar na hidroelektranu.

BONUS VIDEO: