PRODAJU NAŠE KULTURNO DOBRO! Vesić: Molim vas ne kupujte slike iz kolekcije Jugoeksporta, ostavite ih u NAŠIM MUZEJIMA!


IZVOR: Republika - 17.05.2021 | 15:40


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su oni koji su organizovali prodaju 148 umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport u bescenje odbili zahteve Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda da se licitacija planirana za utorak odloži, uz obrazloženje da ih rešenja Ministarstva i Narodnog muzeja ne obavezuju da slike proglase za kulturno dobro.

Foto: BEOINFO

Goran Vesić

- Oni su odlučili da prodaju naše kulturno dobro. Neka im služi na čast - napisao je Vesić na svom Fejsbuku.

Vesić je naveo da je za sutra zakazano javno nadmetanje u 11 sati u Agenciji za licenciranja stečajnih upravnika.

- Muzej grada Beograda na toj licitaciji predstavljaćemo sutra ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ja - rekao je Vesić i pozvao sve medije da dođu sutra na tu licitaciju.

Istovremeno, on je pozvao i sve koji su se prijavili da kupe slike u bescenje da ne zarađuju na kulturnom dobru našeg naroda.

- Molim Vas da te slike ostavite u našim muzejima. Ovo kulturno blago pripada Srbiji. Molim vas da ove slike ostavite u našim muzejima. Ako ne zbog nas koji danas živimo ovde tada zbog generacija koje dolaze - napisao je Vesić.

On je podsetio da je to 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji i da do sada niko u Srbiji nije digao glas, a da se kulturno blago Srbije u svetu prodaje u bescenje.

- Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija - rekao je Vesić.