(FOTO) Heroji sa Košara dobijaju svoj spomenik u Beogradu


IZVOR: novosti.rs, Republika - 22.02.2019 | 09:34 >> 10:04


Kada je 31. maja 2017. godine "Srpski telegraf" pokrenuo inicijativu za odavanje počasti modernim braniteljima srpstva na Kosovu, herojima koji su učestvovali u Bici na Košarama u vreme agresije NATO, nismo znali koliko dug put nas očekuje do ostvarenja zamisli - dizanja spomenika junacima čija će imena zauvek biti svetionik novim naraštajima na putu poštenja, pravde i ljubavi prema otadžbini. Na sreću, neizvesnost nije trajala dugo - Beograd će ovog leta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama, podići spomenik u čast herojima sa Košara.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Spomenik herojima sa Košara

Mesto spomenika još nije definitivno odabrano, a najverovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara na Novom Beogradu koji nosi njihovo ime.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Jedan od oficira koji su podržali akciju "Srpskog telegrafa" na samom početku bio je njihov ratni komandant, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, koji je još tada govorio kako je reč o delu koje ostavlja bez teksta.

Našu inicijativu prvi su podržali borci s Košara, ali je fascinantno koliki odjek je akcija imala u celokupnoj javnosti. Narod se prihvatio zajedničkog zadatka, počele su da stižu uplate, a ni političari nisu sedeli skrštenih ruku - ministri Zorana Mihajlović i Mladen Šarčević, zatim Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, bili su oni koji su ličnim primerom pokazali kako se poštuju naši junaci.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Ovako je izgledao početak izrade spomenika herojima sa Košara

Akciju su podržali i političari Siniša Mali, Milenko Jovanov, Stefan Stamenkovski i Predrag Marsenić, a nije bilo potrebno dugo da se u akciju uključe i sportisti, među prvima fudbaler Crvene zvezde Branko Jovičić... Zatim je stigla i donacija Joce Amsterdama i zatvorenika iz požarevačke Zabele, a direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović uplatio je pola miliona dinara za spomenik herojima sa Košara!

U akciji "Srpskog telegrafa" za spomenik je skupljeno 3,5 miliona dinara

I onda, 7. novembra 2017. godine, usledila je velika pobeda - odbornici gradskog parlamenta odlučili su da će se ulica koja spaja Most na Adi i Tošin bunar u Beogradu ubuduće zvati Bulevar heroja sa Košara u znak sećanja na 108 pripadnika VJ koji su poginuli u Bici na Košarama...

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Inače, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković je za "Novosti" izjavio da se nada da će to obeležje biti postavljeno do 23. juna, kada se obeležava 20 godina od odbrane karaule Košare.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant tim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene i čitav naš narod da im se odužimo. Raduje me što je iza te inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja - rekao je Đurković.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umetnička vizija herojstva oficira i vojnika VJ naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Odlukom čelnika države i gradskih vlasti biće odata počast i radnicima poginulim u bombardovanju zgrade RTS 1999. godine, preneo je Tanjug.

Plan je da pored postojećeg spomenika "Zašto?" bude urađen i poseban memorijal. Spomenik i memorijal će po završetku radova činiti celinu.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ