Od Bajatovića 500.000 za spomenik herojima

Autor:

Vesti

26.10.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcija Srpskog telegrafa privodi se kraju! Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", uplatio je pola miliona dinara za spomenik herojima sa Košara, i to samo dan pošto smo ga pitali hoće li finansijski podržati našu akciju. Prvi čovek "Srbijagasa" u utorak je obećao da će uplatiti novac, a već juče ujutro novac je legao na račun.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Dušan Bajatović

POSEBNO MESTO

- U odbrani od NATO agresije učestvovao je narod. Heroji sa Košara imaju posebno mesto u srpskoj istoriji jer su branili zemlju na mestu pokušaja kopnenog prodora kako NATO, tako i albanskih agresora. Tradicija srpskog herojstva je s njima ponovo dokazana, i to ima mesta u nacionalnoj istoriji - kaže Bajatović za Srpski telegraf.

BAJATOVIĆ: Tradicija srpskog herojstva je s njima ponovo dokazana i to ima mesta u nacionalnoj istoriji

Inicijativu našeg lista da srpski junaci dobiju spomenik u Beogradu, osim Bajatovića, do sada su finansijski pomogli ministri Mladen Šarčević i Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Stefan Stamenkovski iz Zavetnika, te Miroslav Parović, predsednik NSP...

A na tome su zahvalni i heroji. Pripadnici Prištinskog korpusa i Treće armije posetili su juče redakciju Srpskog telegrafa i uručili plaketu u znak zahvalnosti što će heroji koji su se hrabro borili za svoju otadžbinu uskoro dobiti spomenik, kao i za maksimalnu medijsku podršku koju smo im pružili.

108 boraca poginulo na Košarama

PLAKETA U ZNAK ZAHVALNOSTI

- Plaketa je simbolično u obliku graničnog kamena jer su i sami junaci koji su 1999. godine branili svoju zemlju bili graničari - poručuje jedan od heroja karaule Gora Nenad Erceg.

Da smo svojom inicijativom prekinuli medijski mrak i pokrenuli lavinu događaja i akcija, naveo je i heroj sa Košara Darko Anđelković. On je gostujući na jednoj niškoj televiziji iskazao zahvalnost našem listu jer će i mnoge ulice širom Srbije dobiti ime po junacima sa kosovsko-albanske granice.

- Na inicijativu Srpskog telegrafa da se herojima sa Košara podigne spomenik počeli smo da prikupljamo novac. Tako je došlo i do priče da ulice i bulevari širom zemlje nose ime junaka. Tako ćemo u Prokuplju dobiti svoju ulicu, kao i u Nišu, Beogradu. U mom rodnom gradu Raški imaćemo trg nazvan po herojima Košara - rekao je Anđelković.

Podsetimo, tokom bitke na Košarama 1999, koja je trajala 68 dana protiv albanskih terorista i NATO agresora, poginulo je 108 mladića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Armend

26.10.2017 10:25

Uvek sam pisao kada je reč o humanosti i patriotizmu naših ljudi, a kao primer jednog od najvećih dobrotvora, humaniste i donatora sam na prvo mesto stavljao ovog čoveka, Dušana Bajatovića.Isti je donirao i zahvaljujući njemu napravljen je spomenik u Pančevu za izginule borce u ratovima od 1990 do 1999.godine.Veterani su 20.godina pisali zahteve i molbe kako bi izgradili spomenik svojim poginulim saborcima ali nisu nailazili na razumevanje lokalnih vlasti.Prilikom jednog susreta prošle godine sa gospodinom Bajatovićem ispričao sam mu o ovom slučaju, pogledao me je i rekao rešićemo, za tako nešto mora da ima para.Tako je i bilo novac je bio uplaćen u roku od pet dana na račun Udruženja ratnih vojnih veterana i u decembru mesecu 2016.je u prisustvu rodbine stradalih i mnogobrojnih građana i udrženja odata počast i položeni su venci na tom spomeniku. I ovom prilikom u ime svih se ponovo zahvaljujem donatoru uz : Bog da nam te čuva i zdrav nam bio Dušane Bajatoviću!