Povećan budžet EVROPE! Sredstva za proširenje ni na vidiku!


IZVOR: telegraf.rs, Republika - 02.05.2018 | 15:34


Evropska komisija predložila je danas povećanje budžeta za period od 2021. do 2027. godine na 1,28 biliona evra, koji treba da bude popunjen posle istupanja Britanije iz EU.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Međutim, uprkos većem novcu u zajedničkoj kasi još uvek dvadesetosmorke, nisu predviđena sredstva za dalje proširenje Unije. 

S tim u vezi, postavlja se otvoreno pitanje evropske perpsektive Srbije, s obzirom na to da je naša zemlja označena kao lider u tom procesu i do danas je 2025. označavana kao moguća godina prijema Beograda u evropski klub.

Evropska komiisja je za period od 2021. do 2027. godine predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu, kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemlja članica.

Foto: pixabay.com

Da li će se do 2027. godine srpska zastava naći među ovim zastavama?

Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljam i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

- Današnjim predlogom predstavljamo pragmatičan plan za to kako da sa manje postignemo više - rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Međutim, u tom predlogu za sada nema prostora da bude i više članica Unije.

Ali, dramatizacije nikada ne nedostaje. Francuski predsednik Emanuel Makron, označen kao novi lider Starog kontinenta, prilikom nedavnog obraćanja u Evropskom parlamentu snažno je odbacio mogućnost daljeg proširenja, dok se EU ne sprovede unutrašnju reformu.