"MOGUĆA CENA JE UŽASNA" Pisma princeze Dajane otkrivaju dramu nakon razvoda od Čarlsa, JEDNU stvar poverila prijateljici (VIDEO)


IZVOR: Republika/I.M. - 29.04.2024 | 08:41


Serija pisama princeze Dajane u kojima je otvoreno pisala o svom žaljenju zbog razvoda i niskim udarcima kraljevske porodice ponuđena je na prodaju početkom 2023. godine.

Foto: Tanjug/AP
"MOGUĆA CENA JE UŽASNA" Pisma princeze Dajane otkrivaju dramu nakon razvoda od Čarlsa, JEDNU stvar poverila prijateljici (VIDEO)

Pokojna princeza Dajana imala je samo 36 godina kad je 31. avgusta 1997. izgubila život u tragičnoj automobilskoj nesreći u tunelu Pont de l'Alma u Parizu. Mnogi ne znaju da je ona, dok je bila živa, napisala gomilu pisama u kojima je, između ostalog, otkrila da ne bi pristala na razvod od princa Čarlsa da je znala kroz šta će morati da prolazi.

Serija njenih pisama u kojima je otvoreno pisala o svom žaljenju zbog razvoda i niskim udarcima kraljevske porodice ponuđena je na prodaju početkom 2023. godine. Na prodaju su tad ponuđena 32 pisma i razglednice koje je pokojna princeza 1995. i 1996. slala svojim prijateljima Susi i Tareku Kasemu.

Odlučili su da prodaju pisma tvrdeći da je "ogromna odgovornost" posedovati tako nešto i da to ne žele da proslede na svoju decu. Neka njena intimnija i poverljivija pisma su ipak zadržali, dok su ostala prodali i novac donirali u humanitarne svrhe.

- Jako mi je teško i ogroman pritisak dolazi sa svih strana. Ponekad mi je teško da držim glavu uspravno, a danas sam na kolenima i samo želim da se taj razvod završi što pre, jer je moguća cena užasna - pisala je Dajana u jednom pismu nakon što je zbog velike napetosti otkazala odlazak u operu.

Koliko joj je teško bilo svedoči i činjenica da njen inače lep i uredan rukopis na kraju pisma postaje iskrivljen. U maju 1996. prijateljici se poverila da smatra da su telefoni u Kensingtonskoj palati ozvučeni.

- Budući da nemam mobilni, teško mi je da o privatnim stvarima govorim telefonski, jer se moji razgovori neprestano snimaju i prosleđuju. Da sam pre godinu dana znala kroz kakvo ću iskustvo prolaziti s ovim razvodom, nikad ne bih pristala. Očajan je i ružan - napisala je princeza.

Na internet stranici aukcijske kuće preko koje su se prodavala pisma navedeno je:

- Susi i Tarek Kasem, kao bliski prijatelji Dajane, princeze od Velsa, čuvali su ova pisma preko 25 godina. U njima se ogleda poseban i nežan odnos koji su imali. Vlasništvo ovih dokumenata je odgovornost koju Kasemovi ne žele da prenesu svojoj deci i unucima. Zbog toga su odlučili da prodaju pisma i zaradu iskoriste kako bi podržali humanitarne organizacije koje su bile bliske Dajani i Susi. Susi i Tarek osećaju da su izuzetno privilegovani jer su imali priliku da toliko dobro upoznaju princezu. Tokom njihovog prijateljstva uvek su bili oduševljeni neverovatnim efektom koji je Dajana imala na svakog s kim je bila u kontaktu. Njena prisutnost nadilazi vreme. Fascinacija ljudi princezom Dajanom nije se smanjila nakon njene tragične smrti. Upravo zbog toga Kasemovi žele drugim ljudima da daju priliku da imaju uspomenu na princezu, a kroz to će pomoći organizacijama koje su njoj bile važne.