URSULA BEZ DLAKE NA JEZIKU! ''Profit od zamrznute ruske imovine dajte na vojnu opremu Ukrajincima''!


IZVOR: Republika/A.G. - 28.02.2024 | 12:14


Ona je istakla da je u srcu ove odbrambene strategije princip da "Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti na evropski način".

Foto: Jonathan Raa / Zuma Press / Profimedia
URSULA BEZ DLAKE NA JEZIKU! ''Profit od zamrznute ruske imovine dajte na vojnu opremu Ukrajincima''!

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izjavila je danas u Evropskom parlamentu da bi trebalo da se pokrene razgovor o korišćenju neplanirane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu.

Ova izjava je izazvala pažnju u javnosti, jer bi mogla da predstavlja značajan korak u podršci Ukrajini u njenoj odbrambenoj politici, prenosi Rojters.

Evropska industrijska strategija za odbranu

Ursula fon der Lajen je najavila predstavljanje prve evropske industrijske strategije za odbranu u narednim danima.

Ona je istakla da je u srcu ove odbrambene strategije princip da "Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti na evropski način". Ovo bi moglo da označi značajan preokret u pristupu odbrambenoj politici EU, sa fokusom na efikasnije korišćenje resursa i jačanje zajedničkih kapaciteta.

Prioritet zajedničkih nabavki u sektoru odbrane

Jedan od glavnih ciljeva nove strategije biće prioritet zajedničkih nabavki u sektoru odbrane. Ova inicijativa podseća na dosadašnje prakse EU u oblasti vakcina i prirodnog gasa, što ukazuje na želju da se primene efikasni modeli saradnje i zajedničkog delovanja na polju odbrane.

Ursula fon der Lajen je ovom izjavom jasno stavila do znanja da Evropska unija planira da preduzme konkretnije korake kako bi podržala odbrambene kapacitete Ukrajine i unapredila sopstvene odbrambene politike. Ovo bi moglo da ima značajan uticaj na geopolitičku dinamiku regiona, kao i na odnose između EU, Rusije i Ukrajine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO