UBIJEN JE! Oglasila se policija, pilot hladnokrvno likvidiran


IZVOR: Republika/I.Đ. - 20.02.2024 | 22:46


Obaveštajni zvaničnici su navodno upozorili pilota da mu je život u opasnosti i pozvali ga da ne napušta zemlju

Foto: shutterstock
UBIJEN JE! Oglasila se policija, pilot hladnokrvno likvidiran

Španska policija potvrdila je danas za Njujork tajms da je ruski pilot Maksim Kuzminov, koji je 2023. godine oteo helikopter Oružanih snaga Rusije, ubijen u provinciji Alikante.

Dvojica španskih zvaničnika, koji su upoznati sa slučajem rekli su da telo izrešetano mecima pronađeno prošle nedelje u priobalnom gradu Viljahojosa pripada Kuzminovu, navodi list.

Španske vlasti, međutim, nisu objavile informacije o napadačima ili motivima, niti su zvanično potvrdile identitet žrtve.

Kuzminov je prošle godine pobegao iz Rusije helikopterom ruske vojske koji je predao ukrajinskim komandantima u zamenu za pola miliona dolara, piše Njujork tajms.

List navodi da su vlasti u Kijevu prebeg okarakterisale kao "veliki državni udar", dok Moskva smatra Kuzminova odgovornim za "najteži greh".

Ukrajinski obaveštajni zvaničnici su navodno upozorili Kuzminova da mu je život u opasnosti i pozvali ga da ne napušta zemlju.

Međutim, Kuzminov ih je ignorisao i sa novcem koji je dobio preselio se u mali grad na španskoj obali Sredozemnog mora.

Bela kuća je saopštila da priprema dodatne velike sankcije Rusiji kao odgovor na smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je preminuo u petak u kaznenoj koloniji.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u utorak da će novi paket biti predstavljen ovog petka.

"Sjedinjene Države u petak će objaviti veliki paket sankcija protiv Rusije zbog smrti ruskog čelnika opozicije Alekseja Navaljnog", rekao je u utorak portparol Bele kuće za nacionalnu sigurnost, Džon Kirbi.