OSOBA UMRE ZA MANJE OD 120 SEKUNDI: Šta je Novičok, moćni nervni agens za koji se sumnja da je korišćen za trovanje Navaljnog (VIDEO)


IZVOR: Republika - 19.02.2024 | 14:54


Smatra se da se Novičok koristi u obliku praha ili kao drugi nervni otrovi - u tečnosti ili pari.

Foto: YouTube/AFP News Agency/Printscreen
OSOBA UMRE ZA MANJE OD 120 SEKUNDI: Šta je Novičok, moćni nervni agens za koji se sumnja da je korišćen za trovanje Navaljnog (VIDEO)

Novičok, moćan nervni agens, privukao je međunarodnu pažnju kada je ruski hemičar, Vil Mirzajanov, otkrio njegovo postojanje i svojstva nakon što se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Mirzajanov je otkrio da je bilo potrebno 15 godina da se razvije ova smrtonosna hemijska supstanca, koju su Sovjeti testirali na životinjama tokom njenog stvaranja.

- Samo su Rusi su razvili ovakvu vrstu nervnih otrova. Držali su ga i još ga drže u tajnosti - rekao je za AFP u vreme napada na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju.

Smatra se da se Novičok koristi u obliku praha ili kao drugi nervni otrovi - u tečnosti ili pari. 

Sastojci za otrov prevoze se odvojeno i bezopasni su dok se ne spoje, rekao je Ričard Parsons, predavač biohemije i toksikologije na KCL-u. 

- Veoma su otrovni. Nervnog otrova nema nigde osim u ruskoj vojsci, koliko mi je poznato - rekao je Parsons.

Nervni otrovi napadaju središnji nervni sistem ometanjem komunikacije između mozga, glavnih organa i mišića. Preopterećenje sistema može rezultirati gubitkom kontrole mišića što može uzrokovati poteškoće s disanjem i paralizu.

Prosečna smrtonosna doza za inhalirani A-230, verojatno najotrovniju vrstu Novičoka, procenjena je na između 1,9 i 3 mg/m3. Osoba umre za manje od 120 sekundi.

U težim slučajevima žrtva se može ugušiti ili može doći do zastoja srca.

- Pojedinci mogu biti izloženi Novičoku ako im dodirne kožu ili ako ga udahnu - rekao je Vejn Karter, sa Univerziteta Notingem.

Atropin ublažava simptome blokiranjem acetilkolina, hemijskog transmitera koji kontroliše kontrakciju mišića. Nervni otrovi napadaju enzime koji kontrolišu acetilkolin što uzrokuje disfunkciju mišića.

S vremenom telo izbaci nervni otrov i počne samo proizvoditi.

Podsetimo, supruga Alekseja Navaljnog, pomenula je Novičok kao uzrok smrti svog muža.

Ubio ga je (Putin - prim.aut.) kukavički, nikad ga se nije usudio pogledati u oči, nikad nije kazao njegovo ime. Sad mu kukavički skrivaju telo. Ne žele ga pokazati ni njegovoj majci. Čekaju da nova tura otrova Novičok napusti njegovo telo - tvrdi Julia Navaljna, piše ruska Meduza.