''BEZ PRETERIVANJA, ODMAH PRESTANITE!'' Moćna sila sa Istoka poslala oštro upozorenje Vašingtonu!


IZVOR: Republika - 07.02.2024 | 23:44


Peking je hitno pozvao Vađington da odmah zaustavi ''opasnu i neodgovornu'' praksu pokretanja neselektivnih sajber-napada koji ugrožavaju bezbednost.

Foto: shutterstock
''BEZ PRETERIVANJA, ODMAH PRESTANITE!'' Moćna sila sa Istoka poslala oštro upozorenje Vašingtonu!

Danas je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, izdao snažno upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama, zahtevajući hitno zaustavljanje "opasnih i neodgovornih" praksi pokretanja neselektivnih sajber-napada koji ozbiljno ugrožavaju globalnu bezbednost.

Osvrćući se na nedavno objavljena dva izveštaja koja detaljno razotkrivaju strategiju američke vlade u vezi sajber odvraćanjem i neselektivnim sajber-napadima na saveznike i druge zemlje, Vang je naglasio kako veliki broj slučajeva svedoči o tome da SAD koriste svoju "nadmoć i prevlast" kako bi delovale bezobzirno u sajber prostoru, ugrožava sajber mir i bezbednosti, i šteti bezbednosnim i razvojnim interesima Kine i drugih zemalja, prenela je agencija Sinhua.

- Sa neuporedivom kontrolom nad globalnim internet resursima, američka vlada je poznata po isključivanju zemalja sa interneta, čime nanosi ozbiljnu štetu njihovoj društvenoj stabilnosti i ekonomskoj sigurnosti - izjavio je Vang.

On je dodao je da Vašington koristi svoju dominaciju nad globalnim operativnim sistemima i internet uslugama za masovno, neselektivno praćenje i krađu podataka, čime krši pravo na privatnost građana mnogih zemalja.

Vang je istakao da američka vlada očigledno podržava organizacije koje izvode sajber-napade, omogućavajući im da ciljaju vladine agencije, važne organizacije i kritičnu infrastrukturu mnogih zemalja, uključujući američke saveznike.

- Bez preterivanja, SAD su izvor broj jedan sajber rizika i izazova. Nijedna zemlja na svetu ne može se izolovati od pretnje američkih sajber-napada - upozorio je Vang na kraju svog saopštenja.

Ova izjava jasno ukazuje na zabrinutost Kine zbog destabilizujućeg uticaja sajber aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država na međunarodni poredak i bezbednost.

BONUS VIDEO