EPSTAJNOVA SARADNICA MONSTRUM OSUĐENA NA 20 GODINA ROBIJE! Otac milijared pronađen mrtav, brat sedam godina bio u komi: Morala je da služi nekom ČUDOVIŠTU!


IZVOR: Republika/A.D. - 04.01.2024 | 17:52


Gislejn Maksvel osuđena je na dvadeset godina kazne zatvora zbog podvođenja tinejdžerki.

Foto: US DOJ/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia
EPSTAJNOVA SARADNICA MONSTRUM OSUĐENA NA 20 GODINA ROBIJE! Otac milijared pronađen mrtav, brat sedam godina bio u komi: Morala je da služi nekom ČUDOVIŠTU!

Bivša saradnica milijardera Džefrija Epstajna optuženog za seksualno zlostavljanje, Gislejn Maksvel, krajem 2001. godine je proglašena krivom po optužnici da je namamljivala i podvodila maloletnice.

Njeno ime je prvo na listi 90 imena Epstajnovih saradnika koja su objavljena u sinoć nakon što je deo sudskih dokumenata otpečaćen, a u javnost su dospela mnoga imena koja su se pominjala još tokom samog suđenja. Do sada je objavljeno 40 od 250 dokumenata, dok se u narednim danima očekuje da će biti obelodanjena i ostala dokumenta, kao i detalji koji su otkriveni na sudu.

Maksvelova je proglađena krivom po pet od šest tačaka povezanih sa njenom ulogom u seksualnom zlostavljanju maloletnih devojaka između 1994. i 2004. godine od strane Džefrija Epstajna, koji se navodno 2019. godine ubio u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje za seksualno zlostavljanje.

Foto: SDNY / Zuma Press / Profimedia

Džefri Epstajn i Gislejn Maksvel bili u emotivnoj vezi

Gislejn Maksvel je za sada osuđena na 20 godina zatvora, a suočava se i sa dve tačke optužnice za lažno svedočenje za koje će joj se suditi odvojeno. Inače, ona je otpužena da je za Epstajna vrbovala tinejdžerke, a pre dve godine je jednoglasno proglašena krivom.

Njeni advokati su pokušali da prikažu izveštaje četiri žrtve kao neverodostojne, govoreći da su njihova sećanja tokom decenija promenjene i da su bile motivisane novcem, kao i da je Maksvelova korišćena kao žrtveno jagnje.

Ćerka medijskog moćnika - misteriozna smrt i tragična sudbina porodice

Inače, Maksvel je bila i u vezi sa Epstajnom nekoliko godina tokom devedesetih, a ćerka je britanskog medijskog moćnika Roberta Maksvela koji je osnovao izdavačku kuću i bio vlasnik tabloida, uključujući i ''Dejli miror'', a koji je 1991. godine pronađen mrtav u blizini Kanarskih ostrva.

Samo tri dana nakon njenog rođenja, automobil u kom je bio njen brat Majkl (15) sudario se sa kamionom, nakon čega je preostalih sedam godina svog života proveo u komi.

Iako iz imućne porodice, u detinjstvu je zanemarivana, a njena majka Beti je u svojim memoarima priznala da su nakon Majklove nesreće "jedva pogledali" bebu.

Istakla je i kako je u jednom trenutku njena trogodišnja ćerka stala pred nju i rekla: "Mama, ja postojim". Takođe, posumnjala je da je Gislejn počela da boluje od anoreksije, nakon čega su otišli u suprotnu krajnost i počeli da je obasipaju pažnjom.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Gislejn Maksvel osuđena na 20 godina kazne zatvora

Inače, Robert Maksvel postao je britanski ratni heroj, poslanik laburista i kasnije i vlasnik "Dejli mirora". U poslovnom svetu su govorili da je nasilnik, a Džon Preston je u svojoj biografiji "Fall" naveo kako je Robert bio "diktatorski otac" koji je zlostavljao svoju decu i fizički i verbalno.

Gislejn je studirala modernu istoriju i jezike, a nakon što je diplomirala, otac ju je zaposlio kao direktorku u fudbalskom klubu Oksford junajted, koji je bio u njegovom vlasništvu.

Kada je 1991. njen otac kupio "Njujork dejli njuz", otišla je u sedište novina kao njegova predstavnica. To je bio trenutak njenog ulaska na društvenu scenu Menhetna.

U novembru 1991. godine Rober Maksvel je nestao sa palube broda "Ledi Gislejn" kod Kanarskih ostrva, a njegovo telo je kasnije pronađeno kako pluta u moru. Ubrzo se u javnosti pojavila vest da je sredstva iz penzionog fonda 32.000 zaposlenih, od 440 miliona funti proneverio, kako bi lažno podigao cene deonica firme.

- Nije bio lopov. Za mene je lopov neko ko krade novac. Je li tako nešto uradio moj otac? Nije. Ne znam što je tačno učinio. Očigledno se nešto dogodilo - rekla je za "Veniti fer" početkom 1992. njegova ćerka.

Godinama bila u vezi sa Epstajnom

Početak njenog odnosa sa Džefrijem Epstajnom nije lako utvrditi, a u optužnici se navodi razdoblje do tri godine, tačnije od 1994. do 1997. godine kada je  bila među njegovim najbližim saradnicima i u "intimnoj vezi" s njim. Za Gislejn je Epstajn 2003. godine rekao da mu je najbolja prijateljica, dok su bivši zaposleni u njegovoj vili u Palm Biču rekli da je ona upravljala objektom, osobljem i brinula o finansijama. Tužilaštvo je navelo njihovu povezanost kao ključni faktor u zlostavljanju maloletnica.

Tokom suđenja tužioci su naveli da Maksvelova nije bila posebno bogata kada je upoznala Epstajna. Nakon što se posle očeve smrti vratila u Njujork, bavila se prodajom nekretnina i živela u stanu koji je plaćala 2.000 dolara mesečno.

- Gislejn je kontrolisala devojke. Ona je kontrolisala sve devojke. Znala je šta se Epstajnu sviđa - rekla je Sara Ransom, jedna od žrtava zlostavljanja.

Ubrzo nakon Epstajnove smrti je nestala, a 2020. godine je uhapšena u svojoj vili u američkoj državi Nju Hempšir. Ispostavilo se da se u međuvremenu udala za direktora tehnološke kompanije Skota Borgersona.

Foto: Tanjug/AP

Džefri Epstajn

Maksvelova se tokom suđenja nalazila u pritvoru u Bruklinu. Njen brat rekao je tada za BBC kako se nalazi u ćeliji veličine 1,8 sa 2,7 metara.

- Ona je pod 24-satnim nadzorom. Prati je 10 kamera. Ne sme da odlazi u ćoškove ćelije i ne sme da se približava vratima. Tako ona sada živi - rekao je njen brat.

O tome zašto je obrazovana i imućna žena učestvovala u zlostavljanju maloletnica su mnogi raspravljali, tužioci su to pokušavali da objasne, dok je novinar Džon Svini, koji inače i piše knjigu o njenom slučaju istakao da smatra da se radi o psihološkom motivu.

- Ne možete razumeti njen odnos s Epstajnom bez shvatanja njenog odnosa s ocem. Ona je naučila da služi svom ocu, a onda je morala da služi nekom drugom čudovištu - to je ono što je radila celog svog života - rekao je Svini.

Epstajnovo samoubistvo (iako mnogi smatraju da se radilo o ubistvu) bacilo je svetlo na njenu ulogu u pedofilskoj mreži koju je stvorio. Poznato je da se pedofil milijarder družio sa mnogim moćnicima, poput Bila Klintona, Donalda Trampa, britanskog princa Endrua..., a niko od njih nikada nije bio optužen zbog povezanosti sa njegovim zločinima.

BONUS VIDEO