AMERIKA PROŠIRILA GRANICE, MOSKVA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU! Rusija razotkrile planove Zapada: Evo šta se krije iza važne strateške odluke Vašingtona! (MAPA)


IZVOR: Republika - 24.12.2023 | 11:58


Sjedinjene Države su proširile svoj kontinentalni pojas u Arktiku i Beringovom moru, obuhvatajući područje od oko milion kvadratnih kilometara, prenosi Blumberg, pozivajući se na saopštenje Stejt departmenta.

Foto: Tanjug/AP, Printscreen
AMERIKA PROŠIRILA GRANICE, MOSKVA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU! Rusija razotkrile planove Zapada: Evo šta se krije iza važne strateške odluke Vašingtona! (MAPA)

Ovo proširenje teritorije, poznato kao "prošireni kontinentalni pojas", istražuje se kako bi se stekao pristup značajnim energetskim resursima, uključujući naftu, gas i minerale potrebne za proizvodnju automobilskih akumulatora.

Pomenuto područje, koje takođe pretenduju da kontrolišu Kanada i Rusija, postaje sve važnije iz strateškog ugla. Sjedinjene Države su takođe objavile precizne informacije o kopnenim granicama u Atlantskom i Tihom okeanu, kao i u Meksičkom zalivu, kako bi jasno definisale svoje teritorijalne pretenzije.

Foto: printscreen

 

Ranije izjave ruskog predsednika Vladimira Putina ukazuju na to da je razvoj Arktika postao prioritet za Rusiju. Putin je naglasio da se u tom regionu sprovode značajni investicioni projekti, uključujući izgradnju Centra za morske objekte velikog kapaciteta od strane kompanije Novatek.

S obzirom na jačanje vojnog prisustva NATO u Arktiku, specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Nikolaj Korčunov, najavio je niz mera koje će Rusija preduzeti, uključujući preventivne korake, kako bi očuvala svoje interese u ovom sve važnijem regionu.

Razvoj situacije u Arktiku nastavlja privlačiti pažnju međunarodne zajednice, a potezi relevantnih aktera postaju ključni faktori u oblikovanju geopolitičke dinamike regiona, prenosi Informer.

BONUS VIDEO