SPASAVAJ SE KO MOŽE, RUSIMA PUKAO FILM! Treći svetski rat počinje: Moskva uputila ultimatum, nakon ovoga kreće planetarni okršaj!


IZVOR: Republika - 13.12.2023 | 21:59


Moskva će razmatrati moguću upotrebu lovaca F-16 iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj kao svoje učešće u sukobu u Ukrajini, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

Foto: shutterstock, Tanjug/AP
SPASAVAJ SE KO MOŽE, RUSIMA PUKAO FILM! Treći svetski rat počinje: Moskva uputila ultimatum, nakon ovoga kreće planetarni okršaj!

Ruski diplomata je govorio na 1065. plenarnom sastanku OEBS Foruma za bezbednosnu saradnju.

Po oceni Gavrilova, počela su da se pojavljuju mišljenja da bi u uslovima značajnog uništenja aerodroma u postsovjetskoj republici, F-16 prebačeni Oružanim snagama Ukrajine mogli da polete iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

On je naglasio da „SAD i njihovi sateliti“ nastavljaju da stvaraju bezbednosne pretnje na zapadnim granicama Rusije.

Snažno upozoravamo da će upotrebu ovih lovaca sa teritorije ovih zemalja članica NATO Moskva smatrati njihovim učešćem u sukobu u Ukrajini i primorati Rusiju da preduzme mere odmazde - rekao je on.

Kako je primetio diplomata, počela su da se pojavljuju mišljenja da bi u uslovima značajnog uništenja aerodroma u postsovjetskoj republici, F-16 prebačeni Oružanim snagama Ukrajine mogli da polete iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

On je dodao da se iza formulacija o isključivo odbrambenoj orijentaciji vojnih doktrina više ne krije agresivnost zapadne politike.

- Nacionalne i koalicione doktrinarne smernice NATO država konsoliduju pretenzije na globalnu i regionalnu dominaciju, koju planiraju da ostvare upotrebom vojne sile - objasnio je Gavrilov.

Do danas su se Holandija i Danska,  među zapadnim zemljama, dogovorile da prebace F-16 Ukrajini.

Konkretno, Amsterdam očekuje da pošalje prve lovce u Kijev 2024. godine.

Naime, transfer F-16 Kijevu neće obezbediti željenu vazdušnu nadmoć, pošto su ruski sistemi protivvazdušne odbrane veoma efikasni, ranije je pisao Vašington post, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, prenosi Informer.

BONUS VIDEO: