DOKTOR PROPAST IMA NOVO MRAČNO UPOZORENJE: Avet lebdi nad Evropom, i ona se zove STAGFLACIJA! Ako se ne dignu kamate, slede PROBLEMI!


IZVOR: Republika - 19.09.2023 | 11:15


Nuriel Rubini,poznat kao "Doktor Propast" donosi mračne prognoze za EU, predviđajući da bi je mogla zadesiti "stagflacija," što je termin koji označava kombinaciju visoke inflacije i niskih stopa ekonomskog rasta.

Foto: Foot: Profimedia, Shutterstock
DOKTOR PROPAST IMA NOVO MRAČNO UPOZORENJE: Avet lebdi nad Evropom, i ona se zove STAGFLACIJA! Ako se ne dignu kamate, slede PROBLEMI!

U zadnjem saopštenju Evropske centralne banke (ECB), predsednica Kristin Lagard javno je objasnila odluku o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotna poena.

Ako pažljivo analizirate to saopštenje, primetićete da ECB najavljuje niže stope ekonomskog rasta u 2023., 2024. i 2025. godini u poređenju sa stopama rasta cena. Iako možda nisu izričito priznali da bi mogli upasti u stagflaciju, njihove projekcije jasno pokazuju da bi inflacija mogla ostati iznad stope rasta ekonomije duže od dve godine.

Postoji ozbiljna zabrinutost da će pod pritiskom dužnika, država i kompanija, ECB prestati podizati kamatne stope. Ako se to dogodi, to bi mogla biti druga velika greška ECB-a, nakon što su već kasnili s podizanjem kamatnih stopa i zaustavljanjem kvantitativnog popuštanja kad je inflacija već bila u porastu.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

 

Nuriel Rubini, poznat po svojim preciznim prognozama, upozorava da bi ECB i Banka Engleske mogli pogoršati inflaciju ako ne odluče podići kamatne stope na svojim sledećim sastancima. Signali neodlučnosti centralnih banaka ozbiljan su problem. Roubini smatra da bi stope inflacije u evrozoni i Velikoj Britaniji mogle ostati visoke ako se ne podignu kamatne stope te da bi sledeći korak mogao biti "istinska stagflacija."

Inflacija od 3-4 posto možda ne zvuči kao velika pretnja, ali uz stope rasta koje su niže od inflacije, to će verovatno izazvati nove ekonomske probleme. Iako današnje uzroke inflacije ne možemo uporediti s onima iz 70-ih godina, kada su naftni šokovi i recesija uzrokovali stagflaciju, postoje i danas ozbiljni rizici finansijske nestabilnosti.

Cela situacija oko ključnih ekonomskih odluka u EU čini se kao briga za interese dve najveće članice, Italije i Nemačke, koje se suočavaju s dramatičnim ekonomskim usporavanjem, dok Francuska, treća velika članica EU, ne pokazuje posebnu volju za suočavanjem s rastom cena širom Evrope.

BONUS VIDEO: