INŽENJER DOBIO OTKAZ JER JE UPOZORIO DA PODMORNICA NE MOŽE DUBLJE OD 1.300 METARA


IZVOR: Republika - 23.06.2023 | 07:29


Nakon što je pet osoba izgubilo život u imploziji mini-podmornice u vodama severnog Atlantika, jutros je objavljena informacija koja ukazuje na mogući tehnički nemar američke kompanije OceanGate Ekpeditions, koja je upravljala podmornicom Titan.

Foto: Profimedia
INŽENJER DOBIO OTKAZ JER JE UPOZORIO DA PODMORNICA NE MOŽE DUBLJE OD 1.300 METARA


Ej-Bi-Si njuz je izvestio da je bivši radnik OceanGatea otpušten zbog zabrinutosti u vezi sa kontrolom kvaliteta i testiranjem na potencijalne nedostatke u eksperimentalnoj podmornici.

"Rupa nije mogla da izdrži pritisak na dubini od 4000"

David Lochridge, inženjer i kapetan podmornice, tvrdio je 2018. u svojoj protivtužbi protiv OceanGate-a da ga je kompanija otpustila jer je izrazio zabrinutost u vezi sa dizajnom i testiranjem trupa.

AFP piše da je Lochridge tvrdio da je veliki otvor na prednjem delu podmornice projektovan da izdrži pritisak na dubini od 1.300 metara, a ne 4.000 metara, koliko je dubina na koju se ova mala naučno-turistička podmornica uputila u nedelju sa pet putnika koji su su izgubili živote u njenoj „katastrofalnoj imploziji“.

Foto: Profimedia

 

 

Ekspediciju sa Titanom organizovala je kompanija OceanGate Ekpeditions, krenuvši na svoje treće putovanje na Titanik, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine. Ekspedicija OceanGate Titanom ponudila je posetu čuvenom brodolomu za 250.000 dolara po osobi, navodi se na zvaničnom sajtu.

Svi su umrli

U podmornici su bili kapetan i još četiri putnika, a američka obalska straža saopštila je juče da su svi poginuli. Umrli su 58-godišnji britanski biznismen, avijatičar i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, francuski okeanograf Pol-Henri Nargeolet, stručnjak za Titanik, i Stokton Raš, osnivač OceanGate-a.

„Sada verujemo da su naš šef Stokton Raš, Šahzada Davud i njegov sin Suleman, Hamiš Harding i Pol-Anri Nargeolet nažalost mrtvi“, objavila je OceanGate Ekpeditions nakon četiri dana masovne potrage za nestalim brodom. "Polje krhotina" koje su roboti pronašli u blizini mitske olupine, na dubini od skoro 4.000 metara, dokaz je katastrofalne implozije podmornice, rekao je kontraadmiral američke obalske straže Džon Mauger na konferenciji za novinare u Bostonu. Titan, dugačak oko 6,5 metara, zaronio je u nedelju i trebalo je da ponovo izroni posle sedam sati, ali je kontakt izgubljen manje od dva sata nakon ronjenja. Imao je zalihe kiseonika oko 96 sati.

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Bili su pravi istraživači"

„Ovi ljudi su bili pravi istraživači koji su delili avanturistički duh i duboku strast za istraživanje i zaštitu okeana“, rekao je OceanGate, „tužni zbog gubitka života“. Američka obalska straža, koja je predvodila međunarodni tim za pretragu, objavila je na Tviteru u podne da je podvodni robot locirao „polje krhotina“ u „području pretrage u blizini Titanika“.

Timovi za pretragu i osoblje za podršku iz SAD, Kanade, Francuske i Britanije proveli su dane koristeći avione i brodove kako bi skenirali hiljade kvadratnih kilometara otvorenog mora u potrazi za bilo kakvim znakom podmornice. Od njegovog otkrića 1985. godine, olupinu Titanika su posećivali naučnici, lovci na blago i bogati turisti, te na taj način ovekovečili mit o čuvenom brodu za krstarenje.

Sudbina turističke podmornice privukla je globalnu pažnju delom zbog mitologije koja okružuje Titanik. "Nepotopivi" britanski putnički brod je inspirisao i nefikcijske i izmišljene priče tokom jednog veka, uključujući filmski blokbaster "Titanik" iz 1997. godine.