RUSIJA OPTUŽILA AMERIKU ZA ATENTAT NA PUTINA: Vašington tvrdi da je sve namešteno kako bi Kremlj opravdao NOVU MOBILIZACIJU (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.05.2023 | 15:17


Rusija je optužila SAD da stoje iza ukrajinskog pokušaja atentata na ruskog predsednika Vladmira Putina slanjem dva borbena drona na Kremlj, a iz Vašingtona poručuju da je napad na Putina izrežiran u Moskvi kako bi se javno mnjenje pridobilo za novu mobilizaciju trupa za agresiju na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP, shutterstock
RUSIJA OPTUŽILA AMERIKU ZA ATENTAT NA PUTINA: Vašington tvrdi da je sve namešteno kako bi Kremlj opravdao NOVU MOBILIZACIJU (FOTO, VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je umešanost Kijeva u pokušaj ubistva šefa Kremlja.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski negirao umešanost u pokušaj atentata na Putina

- Mi ne napadamo ni Putina ni Moskvu. Mi se borimo na našoj teritoriji. Mi branimo naša sela i gradove - kazao je Zelenski o incidentu koji se dogodio iznad Kremlja u noći između utorka i srede.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Vašington treba da bude svestan da Rusija zna da bira mete, a da Ukrajina samo sprovodi planove SAD.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

- Veoma je važno da Vašington shvati da mi to znamo i da bude svestan koliko je opasna tako direktna umešanost u sukob - naveo je Peskov.

Putinov portparol je poručio da Rusija zna da Kijev i sredstva i mete za napade bira po naređenju Vašingtona.

- Pokušaji da se ovo demantuje, i u Kijevu i u Vašingtonu, apsolutno su smešni - kazao je Peskov.

On je rekao da je, nakon pokušaja napada, radno okruženje u Kremlju normalno, da svi rade, kao i da Putin ostaje miran u teškim situacijama, što je bio slučaj i prilikom napada na Kremlj.

Foto: Tanjug/AP

Putinov portparol Dmitrij Peskov

Peskov je naveo da Rusija razmatra različite opcije kada je reč o odgovoru na ukrajinski pokušaj napada dronovima na Kremlj.

- Širok je izbor, ali naravno, ovde ne mogu da iznosim detalje. U svakom slučaju, to će biti samo dobro osmišljeni koraci koji zadovoljavaju interese naše zemlje - rekao je Peskov na konferenciji za medije, dan nakon što su iz Kremlja najavljene mere odmazde zbog "isplaniranog terorističkog čin i pokušaja ubistva predsednika uoči Dana pobede i parade 9. maja".

Foto: Tanjug/AP

Moskva se sprema za paradu povodom Dana pobede 9. maja

Peskov je, govoreći o predstojećoj paradi, rekao da će se Putin obratiti "kao i obično" na tom događaju.

Foto: Tanjug/AP

Crveni trg u Moskvi

Vašingtonski Institut za proučavanje rata (ISW) ocenio je u izveštaju da je navodni pokušaj ubistva Putina Kremlj sam izrežirao kako bi opravdao buduće napore za mobilizaciju trupa za rat u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Navodi se da su video snimci eksplozija dronova iznad Kremlja odmah pobudili sumnju i da je veliki broj stručnjaka ocenio da se radi o propagandi sprovedenoj sa ciljem jačanja podrške za rat u javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Mobilisani ruski vojnici

Prema navodima ISW odgovor Kremlja na ovakav atentat na Putina bio bi "mnogo dezorganizovaniji" da se stvarno radilo o "iznenadnom napadu".

Foto: Twitter-francis_scarr

 

ISW: Kako su dronovi prošli nekoliko slojeva ruske PVO i tačno se postavili da ih kamera snimi?

U izveštaju ISW se ukazuje na "nekoliko pokazatelja" koji sugerišu da je pokušaj atentata izrežiran. Navodi se da je Rusija nedavno ojačala kapacitete domaće protivvazdušne odbrane (PVO) i da bi bilo "izuzetno malo verovatno" da ukrajinski dronovi izbegnu "više slojeva PVO" i da P budu uništeni "na način koji je obezbedio spektakularne scene fino uhvaćene kamerom".

BONUS VIDEO: