ORBAN NA UDARU: Američki Kongres sprema sankcije, Mađari poručuju da nisu kolonija (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika - 14.04.2023 | 12:39


Grupa američkih kongresmena iz Demokratske i Republikanske partije sprema nacrt američkih sankcija čija će meta biti vodeći mađarski političari povezani sa vladom premijera Viktora Orbana.

Foto: Tanjug/AP
ORBAN NA UDARU: Američki Kongres sprema sankcije, Mađari poručuju da nisu kolonija (FOTO, VIDEO)

To je objavio Gardijan koji navodi da ovaj potez Vašingtona pokazuje da odnos ove dve zemlje nastavlja da se sve više propada.

Foto: Tanjug/AP

Američki Kongres

Navodi se da bi se pod sankcijama našli bivši zvaničnici vlade u Budimpešti i osobe koje su je podržavale, a većinom su povezani sa vladajućom strankom Fides i samim premijerom Orbanom.

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban

Po informacijama medija pripreme za uvođenje ovih kaznenih mera počele su još prošle godine, a glasanje u Kongresu o njima moglo bi da usledi već narednog meseca, uz očekivanu široku podršku predstavnika obe američke stranke.

Foto: Tanjug/AP

Orban sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom

Gardijan podseća da je Orban politički blizak sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, a da Fides održava snažne veze sa tvrdom linijom konzervativaca u SAD.

 

Međutim, u dokumentima Pentagona koji su procureli na društvene mreže navodi se da je mađarski predsednik opisao Ameriku kao jednog og glavnih protivnika njegove partije u svetu.

 

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Orbanovi kritičari nazivaju predsednika vlade Mađarske najvećim saveznikom kojeg ruski predsednik Vladimir Putin ima u EU.

Foto: Tanjug/AP

Mađarska je odlagala pristupanje Finske NATO, ali ga je ipak odobrila

Gardijan navodi da vlada u Budimpešti blokira pristupanje Švedske NATO, što je dodatno pogoršalo odnose mađarskih vlasti sa SAD, a do sredine marta odlagala je i odobrenje ulaska Finske u Alijansu.

Pored toga, Mađarska od 2017. blokira učešće predstavnika Ukrajine na sastancima visokih zvaničnika NATO.

Foto: Tanjug/AP

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske

- Mi prihvatamo i shvatamo to da mi predstavljamo drugačije pozicije, ali ne razumemo zašto je neophodno pritiskati druge države da promene svoj stav. Mađarska je država, pa bi u skladu sa tim sa njom i trebalo da se postupa, a ne kao sa kolonijom - poručio je Peter Sijarto, Orbanov šef diplomatije.