CRNE VESTI ZA KIJEV! POSLEDNJA ŠANSA UKRAJINACA: Ako kontraofanziva omane, Ameri se okreću svojim izborima


IZVOR: Republika - 23.03.2023 | 17:30


Češki predsednik Petr Pavel, bivši šef Vojnog komiteta NATO, kazao je da je Ukrajincima ovo odlučujuća godina za dalji tok rata sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP
CRNE VESTI ZA KIJEV! POSLEDNJA ŠANSA UKRAJINACA: Ako kontraofanziva omane, Ameri se okreću svojim izborima

Pavel je rekao da vlasti u Kijevu imaju samo još jednu šansu za kontraofanzivu kojom bi povratili teritorije izgubljene od početka agresije i pre nje.

Foto: Tanjug/AP

Češki predsednik Petr Pavel

- Jedan od razloga jeste to što će naredne godine u SAD biti predsednički izbori, kada se interesovanje američkih birača okreće prema pitanjima unutrašnje politike, a u spoljnoj politici najveći prostor dobija Kina - naveo je Pavel.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska u Bahmutu

On je ocenio da je za uspešnu kontraofanzivu Ukrajini bilo potrebno da od Zapada dobije tenkove, borbena vozila, artiljeriju, sisteme protivvazdušne odbrane i mnogo municije.

Foto: Tanjug/AP

Borbeni avion Mig-29 koji je Slovačka dala Ukrajini

- Pomoći će i borbeni avioni mig-29, koje daju Ukrajini Poljska i Slovačka. Svaki avion se računa - rekao je Pavel i dodao da bi pomoć u vidu isporuke zapadnih aviona bila logičan korak, ali tek dugoročno gledano.

Stav Pavela o naglom gubitku interesovanja za Ukrajinu koji bi mogao da usledi početkom naredne godine, kada počinju unutarstranački izbori za predsedničke kandidate Republikanske i Demokratske partije.

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp i Ron Desantis, guverner Floride, koji su glavni rivali u trci za republikansku nominaciju, već su ranije izjavili da im ruska agresija na Ukrajinu ne bi bila prioritet u politici u slučaju osvajanja Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP

Guverner Floride Ron Desantis

Desantis je izazvao bes dela stranačkih kolega pošto je otišao i korak dalje rekavši da je to za njega samo jedan teritorijalni spor.

BBC navodi da je Desantis, koji u najnovijim anketama zaostaje za Trampom, morao da se pravda zbog ove izjave za koju je kazao da je pogrešno okarakterisana.

Foto: Tanjug/AP

Ruski tenkovi oštećeni tokom prošlomesečne bitke u Donbasu

On je rekao da se taj komentar odnosio samo na područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i na poluostrvo Krim.

- Tamo ima puno etničkih Rusa. Tako da su to teške borbe i moja izjava se na to odnosila - poručio je Desantis.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski general Oleksandar Sirski

General Oleksandar Sirski, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske, najavio je da će uskoro krenuti kontraofanziva s ciljem deblokade Bahmuta.

- Glavninu ruskih snaga na tom pravcu predstavlja "Vagner". Ruska komanda njih ne štedi i vagnerovci se iscrpljuju uz značajne gubitke. Vrlo skoro mi ćemo iskoristiti tu mogućnost, kao što smo to učinili kod Kijeva, Harkova, Balakleje i Kupjanska - naveo je Sirski na svom Telegram kanalu.

Foto: Tanjug/AP

General Oleksandar Sirski s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim

Zapadni mediji ranije su najavljivali da će cilj ukrajinske prolećne ofanzive, pre svega, biti oslobađanje dela Zaporoške oblasti, koji drže Rusi, i zabijanje klina do Azovskog mora, kojim bi se prekinula veza između Donbasa i Krima.