RUMUNIJA SE NAORUŽAVA: Pojačava odbranu američkim tenkovima (VIDEO)


IZVOR: Republika - 08.03.2023 | 10:57


Rumunski vojni zvaničnici najavili su danas će od SAD biti nabavljen bataljon tenkova Abrams kroz sporazum dve vlade zemlje.

Foto: youtube.com/Printscreen/MilitaryNotes
RUMUNIJA SE NAORUŽAVA: Pojačava odbranu američkim tenkovima (VIDEO)

Bukurešt će tako postati treći korisnik Abramsa u Evropi nakon Poljske i Ukrajine. Odluka Bukurešta zasnovana je zaključcima analize ministarstva odbrane o hitnoj modernizaciji oklopnih jedinica na kojoj se radilo od prošle godine. U najužem izboru bili su američki Abrams, nemački Leopard 2 i južnokorejski K2 Panter.

- Abrams je najbolje sredstvo sa jedinstvenim karakteristima za izvršenje zadatka -rekao je tim povodom načelnik generalnog direktorata za naoružanje general Teodor Inkikaš.

On nije precizirao koliko će Abramsa biti kupljeno i u kojoj verziji, ali se pretpostavlja da će ih biti 54, što je standardni broj oklopnjaka za jedinicu ranga bataljona.

Foto: youtube.com/Printscreen/MilitaryNotes

 

Kupovina Abramsa deo je podužeg spiska rumunskog ministarstva odbrane koji će se uskoro naći pred parlamentom na odobrenje. Pored tenkova, tu su i samohodne habice, borbena vozila pešadije, dodatnih sistema PVO i dve vrste raketa za F-16.

Izbor američkog tenka vidi se kao deo strateškog vojnog partnerstva Rumunije sa SAD i potrebe za ubrzanom modernizacijom zbog rata na istočnim granicama. Avijacija se modernizuje borbenim avionima F-16, nabavljeni su i PVO sistemi Patriot, a za kopnenu vojsku samohodni višecevni bacači raketa HIMARS i borbena vozila pešadije Pirana 5.

 

 

Rumunska vojska trenutno raspolaže sa zastarelim oklopnjacima T-55 proizvedenim u SSSR, domaćom verzijom tog tenka TR-85 i modernizovanim TR-85M1 Bizonul.

U maju 2022. američki Dženeral Dajnemiks (General Dynamics) predstavio je u Rumuniji jednu od najmodernijih verzija Abramsa sa oznakom M1A2 SEPv2. Ova kompanija već ima proizvodni pogon u toj zemlji za borbena vozila pešadije Pirana 5.

Najveći evropski kupac Abramsa je Poljska. Ministarstvo odbrane te zemlje prošle godine naručilo je čak 250 takvih tenkova za 4,75 milijarde dolara u verziji M1A2 SEPv3. Ove godine kupljeno je dodatnih 116 Abramsa u starijoj verziji M1A1 za 1,4 milijarde dolara.

Tenk M1A2 ima top 120mm M256A1, mitraljez 12,7mm, dva mitraljeza 7,62mm i posadu čine četiri člana. Težak je 66,8 tona i sa motorom Honeywell AGT1500 postiže maksimalnu brzinu od 68 kilometara na čas.

BONUS VIDEO: