OPERACIJA KALIBAR! Kiša raketa prekriće nebo iznad Ukrajine: PUTIN POKREĆE MASOVNI NAPAD NA GODIŠNJICU AGRESIJE!


IZVOR: Republika - 17.02.2023 | 11:09


Kijev objavio da je spreman da se odbrani od kiše krstarećih raketa koje će biti lansirane 24. februara.

Foto: Tanjug/AP
OPERACIJA KALIBAR! Kiša raketa prekriće nebo iznad Ukrajine: PUTIN POKREĆE MASOVNI NAPAD NA GODIŠNJICU AGRESIJE!

Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, izjavio je da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu agresije na susednu zemlju.On je rekao da je Ukrajina spremna za udare.

- Spremni smo za to. Mislim da već znamo šta znače takvi napadi, nakon što smo imali 115-120 projektila za jedan dan. Izdržaćemo i taj dan - rekao je Danilov, misleći na ruske udare izvedene krajem decembra prošle godine.

Tada je više od 120 raketa ispaljeno na stanovništvo i civilnu infrastrukturu Ukrajine, a pre svega se radilo o krstarećim raketama kalibar, koje mogu da se lansiraju i s ratnih brodova i iz borbenih aviona. Napad na godišnjicu datuma kada je ruski predsednik Vladimir Putin naredio početak agresije na Ukrajinu biće, po svemu sudeći, višestruko jači i mogao bi da uključi oko 500 projektila. Koliko njih će ukrajinska protivvazdušna odbrana (PVO) uspeti da obori, tek treba da se vidi, a u poslednjem ruskom raketnom udaru na Ukrajinu sa 36 krstarećih i drugih projektila dejstvo PVO bilo je uspešno u 16 slučajeva. Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopšteno je da su ruske snage juče gađale sever, zapad i jug zemlje.

Blagajnica ruskog ministarstva odbrane ispala kroz prozor

Marina Jankina (58), šefica odeljenja za finansijsku podršku ministarstva odbrane Rusije, koja je bila zadužena za Zapadni okrug, u Sankt Peterburgu je ispala kroz prozor na 16. spratu zgrade u kojoj je živela. Ona je prethodno ostavila dokumente i lične stvari na zajedničkom balkonu te zgrade. Jankina je poslednja među ruskim zvaničnicima koji su od početka agresije na Ukrajinu umrli pod misterioznim okolnostima.

Stoltenberg Erdoganu: Što pre pustiti Finsku i Švedsku u NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, pozvao je juče Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u Alijansi i ocenio da su te dve severnoevropske zemlje učinile dovoljno u ispunjavanju zahteva Ankare za suzbijanje ekstremizma. On se u Ankari prvo sastao s Mevlutom Čavušogluom, šefom turske diplomatije, a potom i s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

BONUS VIDEO: