TENZIJE NA LINIJI PEKING-VAŠINGTON: Vang poručio Blinkenu da SAD moraju da odustanu od politike jednostranog maltretiranja


IZVOR: Republika - 23.12.2022 | 08:29


U telefonskom razgovoru sa Blinkenom, Vang je naglasio da dve strane treba da se fokusiraju na sprovođenja u delo dogovora koji su postigli američki predsednik Džozef Bajden i kineski predsednik Si Điping.

Foto: Tanjug/AP
TENZIJE NA LINIJI PEKING-VAŠINGTON: Vang poručio Blinkenu da SAD moraju da odustanu od politike jednostranog maltretiranja

Kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji rekao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da SAD moraju da prestanu suzbijanja razvoja Kine i da odustanu od politike "jednostranog maltretiranja“ , navodi se u saopštenju ministarstva.

Vang je rekao da SAD moraju da obrate pažnju na legitimne interese Kine, da prestanu da obuzdavaju i suzbijaju njen razvoj i da prestanu sa stalnim igranjima oko "kineskih crvenih linija", prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru sa Blinkenom, Vang je naglasio da dve strane treba da se fokusiraju na sprovođenja u delo dogovora koji su postigli američki predsednik Džozef Bajden i kineski predsednik Si Điping tokom susreta na Baliju u praktične politike i konkretne akcije, a ne na "crvene linije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„Neophodno je pojačati konsultacije o vodećim principima kinesko-američkih odnosa, promovisati dijalog na svim nivoima i rešavati konkretna pitanja između dve zemlje kroz zajedničke radne grupe“, rekao je Vang.

Tokom susreta dvojice lidera na samitu na Baliju Bajden je izneo primedbe na „prisilne i sve agresivnije akcije Kine prema Tajvanu“, za koje je rekao da potkopavaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i u širem regionu i ugrožavaju globalni prosperitet.

Si je tada to nazvao "prvom crvenom linijom" koja se ne sme preći u odnosima Kini i SAD.