RUSKA OPOZICIONA NOVINARKA NA CRNOJ LISTI KREMLJA: Podigla je transparent protiv napada na Ukrajinu, a sada je na saveznoj poternici! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.10.2022 | 08:08


Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se otvoreno protivila invaziji na Ukrajinu, stavljena je na crnu listu Kremlja, piše "Moskov tajms", medij izrazito nenaklonjen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Foto: Profimedia
RUSKA OPOZICIONA NOVINARKA NA CRNOJ LISTI KREMLJA: Podigla je transparent protiv napada na Ukrajinu, a sada je na saveznoj poternici! (VIDEO)

Zvanični Kremlj stavio je na saveznu poternicu Marinu Ovsjanikovu, producentkinju državnog kanala "Jedan", koja se još u martu javno pobunila protiv odluke ruskog predsednika Vladimira Putina i vrhuške Kremlja da napadnu Ukrajinu.

Ovsjanikova je na počeku invazije na Ukrajinu podigla transparent na kojem je pisalo: "Koliko još dece mora da umre pre nego što prestanete", zbog čega je stekla oreol nezavisnog novinara na Zapadu, dok je u Rusiji stavljena u kućni pritvor pod optužbom da je širila lažne informacije.

Foto: youtube.com/printscreen

 

Kako piše "Moskov tajms", njen suprug prošle nedelje izjavio je da je Ovsjanikova pobegla iz kućnog pritvora sa jedanaestogodišnjom ćerkom, ali u ovom trenutku nije jasno da li je pobegla iz Rusije.

Prema ruskim zakonima, njoj preti 10 godina robije ako bude osuđena za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

"Moskov tajms" podseća da su brojni ruski reporteri i opozicioni aktivisti stavljeni na savezne poternice po istim optužbama, istraživačkog novinara Andreja Soldatova i novinare Aleksandra Nevzorova i Majkla Nakea.