PUTIN NE ZNA ŠTA GA ČEKA: Ruska invazija pred najtežim rebusom - OVAJ GRAD JE KLJUČAN ZA NASTAVAK RATA, TAJNI PODZEMNI HODNICI OTEŽAVAJU PLANOVE MOSKVE


IZVOR: Republika - 23.05.2022 | 07:44


Nakon konačnog zauzimanja Marijupolja ruske trupe bi mogle ozbiljnije da krenu na treći po veličini grad u Ukrajini, čije podzemlje skriva nepregledne katakombe.

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs
PUTIN NE ZNA ŠTA GA ČEKA: Ruska invazija pred najtežim rebusom - OVAJ GRAD JE KLJUČAN ZA NASTAVAK RATA, TAJNI PODZEMNI HODNICI OTEŽAVAJU PLANOVE MOSKVE

Konačni pad Marijupolja, na Azovskom moru, pod rusku kontrolu mogao bi da označi početak ozbiljnijih napada trupa pod komandom predsednika Vladimira Putina na Odesu, ključnu luku na Crnom moru i treći po veličini grad u Ukrajini, čije podzemlje krije mnoge tajne.

Već na samom početku ruske agresije ukrajinska mornarica porinula je podvodne bombe i pripremila odbranu na obali za slučaj amfibijskih iskrcavanja i drugih desantnih napada, zbog čega je ruska Crnomorska flota morala da se ograniči na raketne napade s brodova i podmornica, kao i udare borbenim avionima na tom području.

Ukrajinska vojska će za odbranu sigurno iskoristiti i ogromnu mrežu katakombi ispod Odese, koja se sastoji od 2.533 kilometra međusobno povezanih tunela.

Ovaj podzemni lavirint, koji je veći od onih u Rimu i Parizu, čije su dužine 300 i 500 kilometara, prostire se podno samog grada, ali i njegovih rubnih područja.

Tuneli se nalaze na tri dubine, od kojih je najveća 60 metara ispod nivoa mora, a postoji čak 1.000 zvanično zabeleženih ulaza u njih, uz mnoge koji nisu dokumentovani.

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

 

Pretpostavlja se da je izgradnja ove najduže podzemne mreže izgrađene ljudskom rukom započela u 17. veku, a povezuje se s pronalaskom kokine, vrste poroznog krečnjaka koji se sastoji od fosila beskičmenjaka.

Taj žućkasti kamen se koristio kao građevinski materijal za izgradnju kuća i popločavanje ulica, a njegova eksploatacija doprinela je širenju i razvoju Odese krajem 19. veka.

Podzemni lavirint širio se brzo i neplanski na više nivoa, a sovjetske vlasti ograničile su iskopavanje kokine nakon revolucije 1917. i zatvorile većinu lavirinata, koje su potom počeli da koriste krijumčari.

Podzemne prolaze koristili su civili, kao skloništa, za vreme Ruskog građanskog rata od 1918. do 1922, a u njima su se ljudi skrivali i nakon što su Odesu 1941. okupirali nacisti potpomognuti rumunskim fašistima.

Katakombe Odese su prilikom opsade grada od avgusta do oktobra 1941. služile sovjetskim partizanima kao podzemna baza u borbama s nemačkim i rumunskim okupatorima.

Na ulicama Odese "ježevi"

Ove katakombe mogle bi dobro da se uklope s bunkerima, protivtenkovskim barikadama poznatim kao ježevi i klopkama za pešadiju u slučaju uličnih borbi. Većina plaža kod Odese prekrivena je minama, a uz obalu su raspoređeni ukrajinski tenkovi.

Bajden želi da isporuči protivbrodske rakete

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena radi na isporuci protivbrodskih raketa ukrajinskoj vojsci da bi im pomogla da pobede rusku pomorsku blokadu u Crnom moru. Ovo moćno oružje može da potopi ruske ratne brodove, ali bi moglo i da intenzivira sukob.