AMERIČKI PRAVNI ANALITIČAR: Moguća optužnica protiv sina Džoa Bajdena!


IZVOR: Republika - 30.03.2022 | 19:36


Pravni analitičar izjavio je da je moguće da bi protiv Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, savezna vlada mogla da podigne optužnicu.

Foto: Tanjug/AP
AMERIČKI PRAVNI ANALITIČAR: Moguća optužnica protiv sina Džoa Bajdena!

To bi moglo da se desi nakon istrage o njegovim poslovima koje je imao u inostranstvu, preneo je list "Hil".

- Ovo je vrlo realno, u pitanju je sveobuhvatna istraga o potencijalno ozbiljnim krivičnim delima. Vidimo da savezni tužioci u Delaveru rade upravo ono što biste očekivali da rade tužioci u takvoj situaciji - izjavio je Eli Honig, preneo je vašingtonski list.

Honig je kazao da deluje da se "zahuktava" istraga o Hanterovim prekomorskim poslovima.

Bajdenova istorija korišćenja nedozvoljenih suspstanci i veza sa međunarodnim poslovima je bila predmet kritika repbulikanaca na račun njegovog oca neko vreme, dodaje se u tekstu "Hila".

Bivši predsednik Donald Tramp često je napadao Džozefa Bajdena zbog borbe njegovog sina sa zavisnošću i, kako je govorio, korumpiranim poslovima u inostranstvu, tokom izborne kampanje 2020. godine.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden

Prvi pokušaj Trampovog impičmenta proistekao je iz razgovora sa predsednikom Ukrajine, tokom kojeg je Tramp izvršio pritisak na ukrajinskog lidera da mu pomogne da iskopa prljavštinu o Hanteru Bajdenu, koji je poslovao u Ukrajini sa jednom korumpiranom naftnom i gasnom kompanijom, dodaje "Hil".

U utorak, Tramp je otišao korak dalje u napadu na Bajdena, tražeći od ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi bilo kakvu informaciju koju bi ruska vlada mogla da ima o Hanteru Bajdenu.

- Zašto je supruga gradonačelnika Moskve dala Bajdenima, obojici, 3,5 miliona dolara? To je mnogo novca. Voleo bih da Putin zna odgovor na to pitanje. Trebalo bi da se izjasni -  kazao je Tramp.

"Hil" podseća da je "Vašington post" ove nedelje objavio izveštaj u kojem se potvrđuju detalji o Haterovim poslovima u Kini.

Ministarstvo pravde prema nekim navodima nastavlja da traži navodne nelegalne optužbe o lobiranju konsultantskih firmi povezanih sa ukrajinskom energetskom kompanijom "Burisma", u kojoj je Hanter bio član borda.

- Postoji realna šansa da sve ovo rezultuje saveznom optužnicom. Naravno, tada bismo bili na političkoj teritoriji bez presedana, a ne na pravnoj teritoriji, već u potencijalnoj situaciji gde Ministarstvo pravde krivično goni i pokušava da zatvori sina predsednika - dodao je Honig.

BONUS VIDEO: