EVROPI se CRNO PIŠE! Rusija spremila kontraudar ukoliko se uvede embargo na njenu naftu! EVO I ŠTA JE NAUMILA!


IZVOR: Republika - 07.03.2022 | 21:51


Nemoguće je brzo zameniti isporuke ruske nafte evropskom tržištu nekim alternativnim izvorom.

Foto: pixabay.com
EVROPI se CRNO PIŠE! Rusija spremila kontraudar ukoliko se uvede embargo na njenu naftu! EVO I ŠTA JE NAUMILA!

Rusija je upozorila danas na "katastrofalne posledice" za svetsko tržište u slučaju uvođenja zapadnog embarga na rusku naftu, što razmatraju Vašington i Evropska unija kao uzvratnu meru zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

- Potpuno je jasno da će odbijanje kupovine ruske nafte završiti katastrofalnim posledicama za svetsko tržište - rekao je ruski vicepremijer zadužen za energiju Aleksandar Novak. Skok cena, rekao je, mogao bi da bude nepredvidljivi i da dostigne preko 300 dolara za barel, čak i više, prenele su ruske agencije.

Prema Novaku, nemoguće je brzo zameniti isporuke ruske nafte evropskom tržištu nekim alternativnim izvorom.

- Za to je potrebno više godina i to će biti mnogo skuplje za evropske potrošaće koji će biti glavne žrtve takvog scenarija - upozorio je on.

Cena barela brent nafte sa Severnog mora u nedelju je stigla blizu 140 dolara oko ponoći po srednjeevropskom vremenu, blizu njenog apsloutnog rekorda od 147,50 dolara dostignutog u julu 2008.

Novak je ovo izjavio u vreme kada SAD, Evropska unija razmatraju uvođenje sankcija na rusku naftu kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Zapad je već doneo niz teških ekonomskih sankcija Moskvi poslednjih dana.

- Rusija je zabrinuta zbog razgovora o mogućem embargo na njenu naftu, koji podrivaju osnove tržišta, stvaraju nesigurnosti i završavaju velikom štetom za potrošače - rekao je Novak.

Posle ruskog priznavanja dve separatističke teritorije na istoku Ukrajine u februaru, Zapad je takođe zamrzao proceduru sertifikacije gasovoda Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora.

- Mi imamo potpuno pravo da donesemo sličnu odluku i stavimo naš embargo na isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 koji prenosi ruski gas ka Evropi i koji je sada popunjen 100 odsto - rekao je Novak.

On je rekao da Rusija za sada nije donela takvu odluku iako je "evropski političari na to guraju sa svojim izjavama i optužbama".