KIJEV KRŠI MIROVNE SPORAZUME: Putin razgovarao sa Makronom o PRETNJAMA RUSIJI


IZVOR: Republika - 14.12.2021 | 18:05


Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom današnjeg telefonskog razgovora sa francuskom predsednikom Emanuelom Makronom naveo nekoliko primera kako Kijev krši mirovne sporazume iz Minska, saopšteno je iz Kremlja

Foto: Tanjug/AP
KIJEV KRŠI MIROVNE SPORAZUME: Putin razgovarao sa Makronom o PRETNJAMA RUSIJI

Kako se navodi u saopštenju, Putin i Makron su razgovarali o situaciji u Ukrajini.

- Ukrajinske vlasti namerno stvaraju tenziju na kontakt liniji sa Donbasom i to uz blagoslov zapadnih zemalja. Pored toga, Ukrajinu snabdevaju savremenim oružjem što predstavlja direktnu pretnju za bezbednost Ruske Federacije - poručio je Putin Makronu, prenosi agencija TAS S.

Zapadne zemlje i kijevski režim šire optužbe u poslednje vreme o potencijalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je te spekulacije kao "prazne i neosnovane", dodaje se u saopštenju Kremlja.

Peskov je takođe kazao da Moskva ulaže sve napore da pomogne Kijevu da reši konflikt u Donbasu, a da pritom ostane posvećena Normandijskom formatu i Minskim sporazumima, navodi TAS S.

Foto: Tanjug/AP

 

 


Kako je saopšteno iz pres sluzbe Kremlja, dvojica predsednika su pristala da održavaju kontakte u budućnosti.

- Dogovoreno je da se nastavi održavanje bliskih ličnih kontakata - navodi se u saopštenju.

Današnji razgovor Putina i Makrona sedmi je ove godine, a u martu su imali i trilateralni razgovor sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kremlj ističe da su tokom današnjeg razgovora čelnici država "razmenili mišljenja o naporima koji se u obe zemlje preduzimaju za borbu protiv širenja korona virusa, ali i da je njihov razgovor bio koncentrisan na raspravu o hitnim međunarodnim pitanjima".

BONUS VIDEO: