DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA KOBAN ZA MAKRONA? Ova desničarka bi mogla da ga pobedi sa tesnom razlikom


IZVOR: Republika - 07.12.2021 | 21:28


Valeri Pekres, kandidatkinja desničarske stranke Republikanci (Les Republicains) na predsedničkim izborima u Francuskoj zakazanim na proleće, dobila bi 20 odsto glasova u prvom krugu, i pobedila bi sadašnjeg predsednika, centristu Emanuela Makrona u drugom krugu, rezultati su najnovije ankete koju danas prenose tamošnji mediji.

Foto: youtube/FRANCE 24
DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA KOBAN ZA MAKRONA? Ova desničarka bi mogla da ga pobedi sa tesnom razlikom

Anketa je sprovedena pošto je Valeri Pekres pobedila na nedavno održanim stranačkim izborima i posle dva mintinga, ekstremnog desničara Erika Zemura i lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona.

Makron, koji se još zvanično nije kandidovao, osvojio bi u prvom krugu 23 odsto glasova, ali bi u drugom krugu bio poražen, jer bi dobio 48 odsto glasova, a Valeri Pekres 52 odsto.

U prvom krugu bi liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine) dobila 15 odsto glasova, a Zemur 14 odsto.

Predstavnici levice bi osvojili isposd 10 odsto, navodi se u anketi. Francuska onlajn BMFTV i list Ekspres upozorili su da ankete javnog mnjenja pred neke izbore ne predstavljaju prognozu ishoda glasanja. One samo ukazaju na trenutni odnos političkih snaga.