EVROPU ČEKA SCENARIO IZ PAKLA AKO POČNE RAT! Rusija žestoko odgovorila na pretnje NATO, a reči Sergeja Lavrova uteruju strah u kosti: Nismo daleko od vojne konfrontacije!


IZVOR: Republika - 02.12.2021 | 12:40


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov burno je reagovao na mnogobrojne napade koji su juče iz prestonice Letonije, Rige, poslali čelnici Alijanse sa samita u tom gradu.

Foto: Tanjug/AP
EVROPU ČEKA SCENARIO IZ PAKLA AKO POČNE RAT! Rusija žestoko odgovorila na pretnje NATO, a reči Sergeja Lavrova uteruju strah u kosti: Nismo daleko od vojne konfrontacije!

NATO Alijansa, čiji su šefovi juče počeli samit u glavnom gradu Letonije, Rigi, poslali su zastrašujuće poruke Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, optuživši ga da kuje plan kako da izvrši invaziju na Ukrajinu, a zatim istakli da će zvanična Moskva platiti visoku cenu ako do toga zaista i dođe. 

Na tako oštre reči nije mogao da ostane nem ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je optužio Alijansu, predvođenu Sjedinjem Američkim Državama, da Evropu vuče u rat koji bi mogao da Starom kontinentu donese scenario iz najgorih košmara.    

- Evropa bi lako mogla da se vrati u stanje vojne konfrontacije, a NATO apsolutno odbija da sluša sve ruske predloge da dođe do deeskalacije - rekao je Lavrov koji prisustvuje samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Stokholmu.       

Prema njegovim rečima, Moskva želi da unapredi stratešku stabilnost na evropskom tlu koja se, kako je istakao, ubrzano pogoršava. 

- NATO ne odustaje od provokacije opasnih incidenata i odbija konstruktivnu diskusiju o problemima. S druge strane, vojna oprema Alijanse se uporno približava granicama Ruske Federacije. Vraća nam se košmarski scenario vojne konfrontacije - naveo je Lavrov.    

Podsetimo, početkom novembra su mnogobrojni zapadni mediji preneli vest o navodnom gomilanju ruskih trupa na ukrajinskoj granici i pripremama za invaziju na Ukrajinu. Iako je Kremlj to negirao, brutalne optužbe sa Zapada su nastavljene i eskalirale su juče neposredno pre i tokom samita u Rigi. 

 

- Moramo da držimo oči širom otvorene i da budemo  realistični kada su u pitanju izazovi koji se stavljaju pred nas. Znamo da je Rusija spremna da upotrebi bilo koju vrstu vojnih sredstava čak i pre nego što bi napala Ukrajinu - rekao je ranije generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.