RUSIJA PONOVO UPOZORAVA NA OPASNOST MIGRANTSKE KRIZE: Kriminalci i teroristi prerušeni u avganistanske izbeglice pokušavaju da uđu u susedne zemlje!


IZVOR: Republika - 27.10.2021 | 09:46


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da je rešavanje migrantske krize sada prioritet, pošto su susedi Avganistana zbog toga na meti destruktivnih snaga.

Foto: MUP Srbije

Lavrov upozorava na opasnost od pritajenih terorista (Foto: Ilustracija)

Lavrov se danas osvrnuo na situaciju u Avganistanu, i naveo da teroristi i kriminalci, prerušeni u avganistanske izbeglice, već pokušavaju da se infiltriraju u susedne zemlje, prenosi Sputnjik njuz.

- Očigledno je da bez odlučne borbe protiv proizvodnje i šverca droge, i protiv međunarodnih terorističkih grupa koje vrebaju u Avganistanu i kojima se manipuliše spolja, teško da je moguće oblikovati normalnu spoljnu politiku, posebno sa susednim zemljama, koje su prvenstveno na meti ovih destruktivnih snaga - rekao je Lavrov na sastanku suseda Avganistana, čiji je domaćin bio Teheran.

On je naglasio da bi susedi Avganistana trebalo da spreče prisustvo američkih i NATO vojnih snaga na njihovoj teritoriji.

Prema rečima ruskog ministra, nakon skoro dve decenije pokušaja NATO da nametne svoj državotvorni model Avganistanu, ova zemlja mora da počne od nule.

- Očigledno je došlo vreme da se počne sa mobilizacijom napora za prikupljanje sredstava za finansijsku, ekonomsku i humanitarnu pomoć Avganistancima - dodao je Lavrov.

Visoki zvaničnici susednih država Avganistana okupili su se u glavnom gradu Irana na jednodnevnoj konferenciji, na kojoj će razgovarati o situaciji u zemlji pod vlašću talibana.

Sastanku ministara spoljnih poslova Irana, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana u Teheranu, danas su se pridružile i njihove kolege iz Kine i Rusije putem video veze.

Razgovori su usledili nakon virtuelnog sastanka ministara spoljnih poslova početkom septembra, čiji je domaćin bio Pakistan.