IMA NADE ZA PLANETU! Ohrabrujuća otkrića svetskih naučnika: Plastika budućnosti će moći beskonačno puta da se reciklira!


IZVOR: Mediji, Republika - 22.08.2020 | 22:38


Naučnici su razvili novu vrstu plastike koja može da se raciklira neograničen broj puta i, kako navode, neće gubiti na kvalitetu prilikom preoblikovanja.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Standardne vrste plastika obično dosta gube na kvalitetu u procesu reciklaže. Novi material - PBTL, međutim, može da se "lomi" i ponovo preoblikuje u nešto drugo, a da pritom u potpunosti zadrži isti visoki kvalitet kao i originalni predmet koji je od nje bio napravljen.

To bi, u praksi, trebalo da znači da ćemo u budućnosti imati mnogo manje plastičnog otpada odloženog na deponijama, ali i u morima i okeanima, piše New Scientist.

Tim naučnika, predvođen Judžinom Čenom sa Unverziteta u Koloradu, našao je način da "razbije" plastiku na individualne male molekule - monomere. Za to je bilo potrebno 24 sata kuvanja, uz primenu određenih hemikalija.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Dokle god se ova vrsta plastike ne meša sa drugim vrstama, PBTL je moguće iznova razlagati i ponovo, u nedogled, reciklirati.

Još jedan tim naučnika, iz Nacionalne laboratorije Berkli, takođe je, prošle godine, razvio svoju vrstu neograničeno reciklabilne plastike, prenosi Futurism.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Ovakvi poduhvati naučnika deluju ohrabrujuće, ali ono što je neophodno da bi se zaista nešto promenilo kada je količina plastičnog otpada kojom je svet zatrpan u pitanju, je da se proizvođači nateraju da prihvate novu I skuplju reciklabilnu plastiku, umesto one koja proizvodi gomilu otpada u morima i na kopnu.