USIJANA SITUACIJA IZMEĐU AMERIKE I KINE: FBI i policija upali u kineski konzulat, diplomate osumnjičene za špijunažu


IZVOR: Tanjug, Republika - 25.07.2020 | 06:11


Agenti FBI i lokalne policije upali su u kompleks kineskog konzulata u Hjustonu nakon što je prethodno američka administracija naložila zatvaranje kineskog diplomatskog predstavništva zbog navodnih sumnji na šijunažu, izvestio je CNN.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Zvaničnici američke vlade prethodno su u razgovoru sa novinarima predočili da su zaposleni u kineskom konzulatu osumnjičeni za "direktno učešće u komunikacijama sa istraživačima teksaških naučno-istraživačkih ustanova i vršenje uticaja na njih s ciljem da se nezakonito domognu osetljivih informacija".

- Aktivnosti u konzulatu u Hjustonu su deo ledenog brega nedozvoljenih operacija u koje su uključeni ljudi sa više od 25 različitih lokacija, a koje je koordinisao konzulata Kine u Hjustonu - izjavio je jedan američki zvaničnik.

Nakon što su SAD dale Kini otprilike 72 sata da obustave sve operacije i aktivnosti u konzulatu u Hjustonu, očevici s kojima je razgovarao izveštač Rojtersa na licu mesta tvrde da je u petak nešto posle četiri sata posle podne kinesko diplomatsko osoblje u vozilima napustilo zgradu lokaciju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova ocenilo je zahtev američkih vlasti kao "eskalaciju bez presedana u inače zategnutim odnosima između dve zemlje", a kineska vlada je zbog događaja u Hjustonu naredila juče SAD da zatvore svoj konzulat u Čengduu.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Majk Pompeo

Informacija da kineske vlasti nisu dozvolile američkim diplomatama da iznesu kese sa dokumentacijom iz konzulata u Čengduu, kao i obavezno pretresanje diplomata od strane kineskih službi bezbednosti razbesnela je američkog državnog sekretara Majk Pompea, saznaje CNN iz odlično upućenog izvora koji je insistirao na anonimnosti.