Tramp na samitu NATO: Nemačka je delikvent, Makronove reči su gadne


IZVOR: Nemanja VLAČO - 03.12.2019 | 21:05


Američki predsednik Donald Tramp stigao je na dvodnevni samit NATO, koji je povodom 70. godišnjice postojanja Alijanse otpočeo u Londonu, a od prvog obraćanja krenuo je tonom zbog kojeg su ga francuski predsednik Emanuel Makron i drugi saveznici već više puta kritikovali.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Foto: Republika

Šef Bele kuće je sa suprugom Melanijom Tramp stigao u britansku prestonicu u ponedeljak uveče, a juče je imao radni doručak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, na kojem su razgovarali o podeli tereta troškova u okviru Alijanse i planu da zaključno sa krajem ove godine evropski saveznici i Kanada potroše 130 milijardi dolara, a da se ta suma do kraja 2024. uveća na 400 milijardi dolara.

Stoltenberg je ocenio da je ovo ulaganje, koje su usledilo nakon Trampovih zahteva, "bez presedana" i da će "učiniti NATO snažnijim".

ASTRONOMSKE BROJKE

- Pogledajte ovog gospodina ovde (Stoltenberg). Kada sam došao na vlast, bio sam veoma besan na NATO, a sada sam sakupio 130 milijardi dolara i da samo znate, tu je reč o godišnjem nivou, tu imate neverovatno veliku količinu novca. Imate brojke koje su astronomske, ali i dalje imate mnogo delinkvenata, ja ih zovem delikventima pošto ne žele da plate obaveze u potpunosti - kazao je Tramp i upitao šta se dešava sa prethodnim obavezama Nemačke kada ta zemlja godinama plaća samo po jedan odsto BDP za potrebe NATO.

Tramp je poručio i da mnogo zemalja nije plaćalo obaveze i bilo "zaista delinkventno" poslednjih 25-30 godina.

- Kada je Nemačka na 1-1,5 odsto i kada ne isplati dva odsto BDP, a da vam kažem, dva odsto je veoma malo, trebalo bi u stvari da plaća četiri odsto BDP, ali tako je, kako je - kazao je Tramp.

NESLAGANJE

Tramp je komentarisao i ocenu francuskog predsednika Emanuela Makrona, iznetu u intervjuu Ekonomistu, da je zbog Trampovog vođstva u NATO i Turske, koja ne obaveštava saveznike kada krene u ofanzivu u Siriji, Alijansa zapala u stanje "moždane smrti". Tramp je kazao da je ta izjava "veoma, veoma gadna" i da pokazuje "nepoštovanje", ali da je on "uvek imao dobar odnos s Emanuelom".

- Nekada on kaže stvari koje ne bi trebalo da kaže i ja se ne slažem sa delom politike koju zastupa, a koje se tiču Francuske, ali on mora da radi što mora da radi. Ali mislim da nekada čini stvari koje su kontraproduktivne po njegovu zemlju - poručio je Tramp.

Britanska kraljica Elizabeta Druga sinoć je u Bakingemskoj palati priredila prijem za šefova država i vlada zemalja članica NATO na kojem je bio i Tramp. U elitnom hotelu "Grouv" blizu Votforda na obodu Londona danas će biti održan sastanak lidera NATO, za koji je planirano da traje tri sata.

Tramp: Kinezi su nam krali patente

Tramp je upitan i zašto je Kina postala tako važna tema na ovom samitu NATO i kakvu pretnju ona predstavlja po Alijansu, na šta je predsednik SAD odgovorio da je "Kina postala veoma moćna".

- Mnogo moćnija nego što je bila u prošlosti, a to su u velikoj meri uspeli pomoću američkog novca zato što su im naši prethodni predsednici dozvoljavali da kradu "modlice za kolače" (patente) i to je u redu, ja ne zameram Kini zbog toga. Zameram našim prethodnim predsednicima, oni su dozvoli da se to desi - rekao je Tramp.

On je naglasio da će trgovinskog sporazuma sa Kinom biti samo ukoliko on to bude želeo, što još uvek ni sam ne zna.