Putin sa udovicama stradalih stručnjaka: Radili na oružju kakvog nema ravnog u svetu


IZVOR: E. S. T. - 22.11.2019 | 22:14


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da najnovijem raketnom motoru, tokom čijeg su testiranja početkom avgusta na vojnom poligonu kod Severodvinska poginuli radnici državne kompanije "Rosatom" i predstavnici ruskog ministarstva odbrane, nema ravnog u svetu i obećao je da će se nastaviti sa modernizacijom tog oružja.

Foto: Tanjug/AP

- Sama činjenica da posedujemo tako jedinstvene tehnologije danas je najvažnija pouzdana garancija mira na planeti - rekao je Putin u Kremlju na ceremoniji uručenja posthumnih ordena za hrabrost udovicama poginulih stručnjaka.

Prvi čovek Ruske Federacije je naglasio da su poginuli imali posebnu misiju. - To nije bio običan posao koji je doveo do tragedije. Posvetiti svoj život tom poslu je junaštvo, ozbiljan izbor pravog muškarca, građanina i patriote - rekao je Putin.

On je dodao da su svi posmrtno nagrađeni bili talentovani stručnjaci ekstraklase. - I svi su dali nezamenjiv doprinos u jačanju ruske države - poručio je Putin.

Na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti 8. avgusta se, prilikom testiranja sistema motora na tečni pogon, dogodila eksplozija praćena požarom. Ministarstvo odbrane Rusije je prvo saopštilo da su poginule dve osobe, a kasnije je "Rosatom" saopštio da je poginulo petoro njegovih stručnjaka. I vojska i lokalne vlasti izjavile su da je nivo zračenja normalan.