Izraelski premijer Netanjahu: Novo naselje na Golanu nazvaćemo po Trampu


IZVOR: Tanjug - 23.04.2019 | 17:32


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneće uskoro pred vladu predlog da se novo naselje na Golanskoj visoravni nazove po predsedniku SAD Donaldu Trampu u znak zahvalnosti što je Bela kuća priznala Izraelu suverenitet nad tom teritorijom.

Foto: Tanjug/AP

Benjamin Netanijahu

- Svi Izraelci su bili duboko dirnuti kada je predsednik Tramp doneo svoju istorijsku odluku - rekao je Netanjahu u video izjavi na Golanu, prenosi Rojters.

On je dodao da će, nakon važnog jevrejskog praznika Pashe,

- Pred vladu izneti rezoluciju kojom se poziva da novo naselje na Golanskoj visoravni bude nazvano po predsedniku Donaldu J. Trampu - podvukao je on.

Izrael je okupirao Golansku visoravan Siriji 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata i aneksirao 1981. godine što nije priznala međunarodna zajednica.

Sjedinjene Države su prošlog meseca odstupile od ovakvog stava kada je Tramp potpisao dekret o priznavanju izraelskog suvereniteta nad ovom teritorijom.


Ovaj Trampov potez usledio je nakon njegove odluke u decembru 2017. godine da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

Izrael je ranije nezavisno od ove najave, potvrdio da uvažavajući predsednika SAD, namerava da nazove železničku stanicu u blizini Zida plača u Jerusalimu po njemu, navodi agencija.