PRONAĐENA SALMONELA U KULENU! Hitno povučen proizvod sa tržišta


IZVOR: Republika - 09.11.2023 | 22:02


Na tržištu Hrvatske nedavno je došlo do povlačenja kulena, popularne trajne kobasice, zbog utvrđene prisutnosti bakterije iz roda Salmonela.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
PRONAĐENA SALMONELA U KULENU! Hitno povučen proizvod sa tržišta

 Državni inspektorat Hrvatske je saopštio da je proizvod "Kulenova seka", koji proizvodi kompanija Žumberački sinovi d.o.o, povučen sa tržišta zbog neusklađenosti sa evropskom uredbom o mikrobiološkim kriterijumima za hranu.

Povučeni proizvod je kulen (LOT 26092023SEKA) proizveden 26. septembra 2023. godine, sa rokom trajanja do 26. marta 2024. godine. U saopštenju se naglašava da je ova odluka doneta zbog bezbednosti potrošača i poštovanja propisa koji regulišu proizvodnju hrane.

Kulen je tradicionalna vrsta trajne kobasice koja se proizvodi u Slavoniji, Baranji i Sremu, a poznat je i u drugim delovima Balkana. Ova kobasica se pravi od svinjskog mesa i začina, a karakteriše je dugotrajni proces dimljenja i sušenja. Kulen se smatra delikatesom i često se može naći na trpezama tokom praznika i svečanih prilika.

Iako se ova vest može činiti zabrinjavajućom, važno je napomenuti da su slučajevi trovanja hranom od bakterije Salmonela retki, a simptomi se najčešće javljaju kao prolazna stomačna infekcija. Ipak, potrošači treba da budu oprezni i da se pridržavaju propisanih rokova trajanja i uslova čuvanja hrane.

BONUS VIDEO