Imaju problem sa mozgom, ne sa istorijom: Ustaše poriču holokaust i u tome prednjače u EU


IZVOR: Republika - 27.01.2019 | 08:31


Hrvati očigledno imaju problem da se suoče sa prošlošću. Osim toga što tvrde da Jasenovac nije logor, da genocid nad Srbima nije izvršen i sve to u paketu sa kontinuiranom upotrebom ustaškog pozdrava, sad su otišli korak dalje, pa poriču i Holokaust. Dakle, problem ne treba tražiti u istorijskim činjenicama, već u mozgu ustaša.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Naime, Hrvatska je jedna od zemalja članica EU koje imaju problem sa istorijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, navodi se u izveštaju o revizionizmu holokausta, koji je sačinjen pod pokroviteljstvom Univerziteta Jejl, Koledža Grinel i Evropske unije za progresivni judaizam.

Izveštaj, naime, ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava na fudbalskim utakmicama, mitinzima i protestima u Hrvatskoj, kao i na nedostatak muzeja o holokaustu, uz napomenu da jevrejska i romska zajednica u Hrvatskoj bojkotuju zvanične komemoracije.


- Mnoge vlade zemalja članica EU rehabilituju kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata i ratne zločince, dok minimalizuju svoju sopstvenu krivicu u pokušaju istrebljenja Jevreja, a revizionizam je najgori u novim centralnoevropskim članicama - Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Litvaniji - navodi se u Izveštaju.

U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar


Kao svetli primeri u suočavanju sa svojom prošlošću navedene su Rumunija, Francuska i Češka Republika. 

Izveštaj je objavljen u trenutku kada je antisemitizam u porastu u Evropi, primećuje evropski sajt, ukazujući da su rezultati ankete Eurobarometra, objavljeni ove nedelje, pokazali da polovina ispitanika u EU smatra antisemitizam problemom u svojoj zemlji.

Uz to, studijom objavljenom prošlog meseca ustanovljeno je da devet od 10 evropskih Jevreja smatra da je u proteklih pet godina došlo do porasta antisemitizma.