DA LI ĆE SE ISTORIJA PONOVITI? Na današnji dan Željko Obradović i Partizan POKORILI su Evropu!


IZVOR: Republika - 16.04.2023 | 10:14


"Grobari" sanjaju da njihov klub ponovi uspeh napravljen 1992. godine.

Foto: Starsport
DA LI ĆE SE ISTORIJA PONOVITI? Na današnji dan Željko Obradović i Partizan POKORILI su Evropu!

Jedan datum posebno je urezan u srcima svih navijača Partizana.

U pitanju je, naravno, 16. april 1992. godine kada su se crno-beli, predvođeni Željkom Obradovićem, popeli na krov Evrope.

Košarkaši Partizana su pre tačno 31 godine savladali Huventud (71:70) trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi i ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba.

Još samo osam sekundi. Dva poena prednosti za Špance. Đorđević... Tri poena, tri poena, vreme je isteklo... 71:70... Ja u svojoj karijeri ovo nisam doživeo... Partizan je šampion Evrope - reči su zbog kojih i dalje zaigra srce svim navijačima Partizana.

Sada Željko Obradović ponovo predvodi crno-bele i mnogi opet sanjaju evropski tron. Partizan se plasirao među osam najboljih klubova Evrope i u seriji protiv Reala pokušaće da izbori fajnal-for na kom je sve moguće. Ako prođu "kraljevski klub" crno-beli će igrati protiv boljeg iz duela Barselona - Žalgiris.

Podsetimo, 1992. godine Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, a u grupi je bio sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. Završili su crno-beli četvrti sa deset pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom iz Bolonje, te su ga iznenadili i slavili sa 2:1 u pobedama.

Na fajnal-foru su prvo eliminisali Filips (82:75), a zatim su bili bolji od Huventuda (71:70). Tim je sa klupe predvodio Željko Obradović, a igrali su Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Košarkaški klub Partizan setio se ovog jubileja.

- I danas, 31. godinu kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje! I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće, jer zbog sankcija nisu mogli da igraju u Beogradu! Zauvek, ovo će biti priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče! O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi - navode iz Partizana.

BONUS VIDEO