ZAGREB SE ORIO - HRVATI NAVIJALI PROTIV SVOJE REPREZENTACIJE! Dan kad su komšije ŠOKIRALE legendu fudbala! (VIDEO)


IZVOR: Žarko Sokić - 16.04.2023 | 08:03


Anegdota koja najbolje oslikava kakve su tenzije vladale u to vreme.

Foto: Tanjug/AP
ZAGREB SE ORIO - HRVATI NAVIJALI PROTIV SVOJE REPREZENTACIJE! Dan kad su komšije ŠOKIRALE legendu fudbala! (VIDEO)

Jedan od najvećih uspeha na Mundijalima naša reprezentacija ostvarila je kao Jugoslavija 1990. godine.

Tada su "plavi", predvođeni aktuelnim selektorom "orlova" Draganom Stojkovićem Piksijem na terenu i legendarnim Ivicom Osimom sa klupe, stigli do četvrtfinala gde su nesrećno poraženi od Argentine na penale.

Već u to vreme vladale su velike tenzije u Jugoslaviji koja je bila pred raspadom, a Dobrivoje Tanasijević, poznat i kao Dan Tana, u to vreme je bio deo stručnog štaba reprezentacije kao jedan od savetnika. Otkrio je Dan Tana već da se Jugoslavija možda i ne bi raspala da su fudbaleri osvojili Svetsko prvenstvo, a u razgovoru za naš portal prisetio se još jedne zanimljive anegdote koja najbolje oslikava stanje u državi u to vreme. 

- Nikad neću zaboraviti, u Zagrebu, pred odlazak na Svetsko prvenstvo 1990. godine, igrali smo protiv Holandije. Izgubili smo 2:0, Bekenbauer je bio da nas gleda, pošto smo u prvoj fazi Mundijala bili u grupi sa Zapadnom Nemačkom. Okrenuo se u jednom trenutku prema meni i rekao: 'Den, ne mogu da verujem, mi nemamo šanse na Svetskom prvenstvu, 30.000 Holanđana došlo je ovde da gleda prijateljsku utakmicu protiv Jugoslavije i svi navijaju za Holandiju?!' Ja sam mu rekao, niko ovde nije došao zbog Holandije, ovo cela Hrvatska navija protiv Jugoslavije - otkrio je Dan Tana, pa u dahu nastavio:

- Bekenbauer nije mogao da veruje, rekao je 'pa vi idete na Svetsko prvenstvo posle ovoga?!'. Evo kako smo mi poslati, a napravili smo veliki uspeh!

Dakle, čak je i veliki Franc Bekenbauer ostao u šoku i nije mogao da poveruje kako neko navija protiv svoje reprezentacije, a na kraju je Zapadna Nemačka stigla do trofeja, dok je Jugoslavija, kao što smo već naveli, eliminisana u četvrtfinalu.

Kompletan intervju sa Dobrivojem Tanasijevićem možete pogledati na Jutjub kanalu Republika News.

U njemu je Dan Tana ispričao razne anegdote iz svog života i karijere, a, između ostalog je otkrio i da je Nemanja Vidić mogao da završi u Arsenalukako je transfer Gorana Bunjevčevića u Totenhem spasao Crvenu zvezdu, ali i na koji način je Savo Milošević otišao u Aston Vilu.

BONUS VIDEO