SIMBOL REVOLTA I OTPORA! Bombe PADALE, Partizan i AEK igrali fudbal: Nije bilo STRAHA, znali smo da NISU u pravu!


IZVOR: Žarko Sokić - 24.03.2023 | 13:14


Nekadašnji predsednik crno-belih, Ivan Ćurković, setio se utakmice odigrane za vreme NATO agresije.

Foto: Printscreen/Youtube
SIMBOL REVOLTA I OTPORA! Bombe PADALE, Partizan i AEK igrali fudbal: Nije bilo STRAHA, znali smo da NISU u pravu!

Na današnji dan pre tačno 24 godine začule su se prve sirene za vazdušnu opasnost.

NATO agresija na SR Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, te je sve u našoj zemlji na trenutak stalo.

Srbi su na svoj način pružali otpor i, kao što nas je istorija to naučila, nisu olako davali na sebe, a utakmica koja je vremenom postala simbol tog otpora nepravdi i torturi odigrala se sedmog aprila 1999. godine u Humskoj.

Na teren su istrčali fudbaleri Partizana i grčkog AEK-a kako bi iskazali nezadovoljstvo i revolt bombama koje su padale po Beogradu i Srbiji.

Meč se završio rezultatom 1:1, golove su postigli Kežman i Zogulis, a 15.000 navijača iz Srbije i Grčke poslalo je jasnu poruku u svet: "NATO, prekini rat, prekini bombardovanje". Predsednik Partizana u to vreme bio je Ivan Ćurković, a on se u razgovoru za naš portal prisetio ove utakmice:

- Jedan veoma težak period. Utakmica protiv Grka, sa kojima smo mi imali veoma dobre odnose, bila je simbol ne samo otpora, nego i jednog revolta protiv svega što se desilo - počeo je priču Ćurković, pa u dahu nastavio:

- Ne verujem da je bilo straha kod igrača, a i ja sam čim je bombardovanje počelo napustio Francusku i stigao u Beograd gde sam proveo ceo taj period. Nije bilo straha, ali pratili smo novine i vesti. Optimistično smo gledali da će sve to proći, da ti koji čine to protiv nas nisu u pravu i da će jednog dana sve isplivati, a teško da može bilo ko sa te strane da se izvini i kaže nismo trebali.

Ćurković je otkrio i da je klub funkcionisao kao da je situacija normalna.

- Klub je funkcionisao dobro, sve je bilo u redu. Uticali su događaji koji su bili nepredvidivi, ali gledali smo šta će se desiti, dokle to može da ide i bez obzira na sve velike traume i žrtve, rušenje Beograda, Partizan je ostao stamen i uzdignute glave! Na određen način pokazao je da klub i zemlju ne može ništa pokolebati - rekao je nekadašnji prvi čovek Partizana.

Što se same utakmice Partizana i AEK-a tiče, timovi su nastupili u sledećim sastavima:

PARTIZAN: Nikola Damjanac, Vuk Rašović, Branko Savić, Milan Stojanoski, Aleksandar Stanojević, Aleksandar Vuković, Vladimir Ivić, Saša Ilić, Đorđe Tomić, Nenad Bjeković Junior, Mateja Kežman.

Igrali su još: Marjan Gerasimovski, Igor Duljaj, Ivica Iliev, Darko Tešović, Zoltan Sabo, Ljubiša Ranković, Goran Obradović.

AEK: Atmacidis, Kopicis, Kostenoglu, Babunski, Milovanović, Savevski, Kasapis, Maladenis, Kalicakis, Zumbulis, Nikolaidis.

Igrali su još: Mihailidis i Kurkunas.

BONUS VIDEO