DIJEGO MARADONA DANAS SLAVI 60. ROĐENDAN I IMA SAMO JEDNU ŽELJU!


IZVOR: Emir SELMANI - 30.10.2020 | 04:11


Legendarni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona danas slavi jubilarni 60. rođendan, a samo jednom izjavom uspeo je do suza da nasmeje čitavu planetu kada je saopštio da ima samo jednu želju. Ako i postoji dilema da li je najveći fudbaler svih vremena, onda popularni El Pibe sa lakoćom odnosi titulu najživopisnijeg lika koji je kročio na travnati teren.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Dijego Armando Maradona

Bog fudbala u Argentini poželeo je, pre nego što će oduvati 60 svećica, reprizu epskog četvrtfinala Mundijala protiv Engleske 1986. godine. Tada je ušao u istoriju fudbala pošto je levom rukom savladao Pitera Šiltona i doneo "gaučosima" vođstvo. Taj potez nazvan je Božjom rukom, a Argentina je, zahvaljujući njemu, prošla u polufinale jer sudija Ali Benaser iz Tunisa nije primetio Dijegovo nepočinstvo. "Gaučosi" su na kraju slavili sa 2:1 i kasnije osvojili titulu prvaka sveta.

NANIZAO ODBRANU

- Šta bih želeo da dobijem za rođendan? Sanjam da dam još jedan gol Englezima, samo ovog puta desnom rukom - poručio je Maradona uoči 60. rođendana.

Omaleni virtuoz je na istom meču protiv Engleza postigao možda i najbolji gol u istoriji svetskih prvenstava kada je od centra igrališta nanizao celu odbranu rivala i golmana Šiltona, ali i ta bravura pala je u drugi plan.

Ironija sudbine je da će čovek koji je pored vanserijskog fudbalskog umeća poznat i po raskalašnom životu van terena rođendan proslaviti u samoizolaciji. Dijego je tokom nedelje osetio simptome koronavirusa i ne želi da rizikuje. Pogotovo ako se zna da je u prethodnih 20 godina preživeo dva infarkta i kuburio sa hepatitisom.

Foto: Tanjug/AP

Prvak sveta sa Argentinom

Pored toga što je bio prvak sveta sa Argentinom, aktuelni trener Himnazije iz La Plate je poznat i kao ikona Napolija. Posle Boke juniors, u kojoj je počeo karijeru, i kratkog boravka u Barseloni, Dijego se uputio u Napulj i tamo napravio čudo. Doneo je timu sa juga Italije jedine dve titule prvaka Italije (1987. i 1990), kao i jedini evropski trofej - Kup UEFA osvojen 1989.

MAFIJA I KOKAIN

Međutim, u Napulju kreću i njegovi problemi sa drogom, usled druženja sa članovim Kamore, napolitanske mafije. Maradona je od sredine osamdesetih godina prošlog veka pa sve do 2004, po sopstvenom priznaju, bio zavisnik od kokaina.

 
$bp("Brid_03986440", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"225"});

Zavisnost ga je koštala i na Mundijalu 1994. Bio je pozitivan na efedrin i izbačen je s turnira posle meča sa Nigerijom. Na taj način okončao je karijeru u reprezentaciji, a Argentina je bez njega poražena od Rumunije u osmini finala (3:2).

Legendarne izjave Maradone

- Mesi da gol i slavi. Ronaldo postigne gol i pozira kao da je u reklami za šampon

- Moja priznata deca su Dalma i Đanina. Ostali su produkt mog novca i mojih grešaka

- Moja majka misli da sam najbolji. A odgajan sam tako da uvek verujem u to što mi majka kaže

- Kad bih mogao, izvinio bih se i promenio istoriju. Ali dao sam taj gol, Argentina je postala prvak sveta, a ja sam bio najbolji na planeti

- Mrzim sve što dolazi iz Amerike. Mrzim to celom svojom snagom

- Debata ko je najveći svih vremena, Pele ili ja, ne bi trebalo ni da postoji. Svi bi rekli da sam to ja

- Crn sam ili beo, nikad neću biti siv u životu