(FOTO) Nasa oduševljena! U oblacima kod Jupitera snimljeno "mitsko stvorenje"!


IZVOR: blic.rs - 15.11.2018 | 07:49


Laboratorija za mlazni pogon američke svemirske agencije NASA objavila je novu fotografiju sa svoje letelice Džuno, koja trenutno kruži oko Jupitera, a ljubitelji astronomije već tvrde da su primetili "mitsko stvorenje" skriveno u oblacima gasnog džina.

Fotografija je  nastala 29. oktobra u 17.00 po istočnom vremenu, kad je “Džuno” bio na svom 16 bliskom prolaskom pored Jupitera, na 7.081 kilometar od džinovske planete.

- Zmajevo oko? Šta vidite u uvirućim oblacima Jupitera - zapitala je Laboratorija na Tviteru, a internet se usijao od komentara korisnika koji su usledili.

- Vidim lignju - naveo je jedan korisnik Tvitera, dok je drugi napisao "Kecalkoatl", odnoseći se na pernato zmijoliko božanstvo antičke srednjoameričke kulture.

Živopisnu fotografiju doterali su naučnici Džerald Ajhštad i Šon Dora, ukazuje Foks njuz.

"Džuno" je lansiran 5 avgusta 2011, a do Jupitera je stigao pet godina kasnije, u julu 2016. Njegova misija će se okončati u julu 2021, a do tada će letelica polako orbitirati oko pete planete od Sunca, prikupljajući podatke kako bi bolje razumeli Jupiterovo poreklo i evoluciju.