KINEZI HRLE U OVAJ NEMAČKI GRAD: Razlog je NEVEROVATAN!


IZVOR: Republika - 27.07.2018 | 01:12


Nije teško razumeti zašto najstariji nemački grad privlači toliko mnogo turista. Trir, nekadašnja prestonica Rimskog carstva, dom je najviše rimskih građevina van Rima, a sa okolnih vinograda proizvode se neka od najlepših vina u zemlji.

Foto: Tanjug

Turisti iz Kine vole da posete i našu prestonicu

Zanimljivo je da ovaj grad godišnje poseti oko 150.000 Kineza, više nego bilo koju drugu nemačku destinaciju, a ponajviše zato što je Trir rodni grad Karla Marksa.

Marks je verovao da je borba između vladajuće i potlačene klase podstakla privatno vlasništvo nad robom i uslugama, kapitalizam.

On je tvrdio da bi prebacivanje administiracije robe i usluga sa pojedinca na državu oslobodilo društvo klasne represije. Upravo je ovo ideologija Narodne Republike Kine, pa nije ni čudo što ga Kinezi smatraju herojem i imaju veliku želju da obiđu ovaj grad.

A to je doprinelo i ekonomiji grada, pa je gotovo sve u znaku Karla Marksa – od suvenira do kasica prasica sa njegovim likom. Štaviše, i prodavci su pohađali kurseve na kojima su učili da suvenire nikako ne uvijaju u beli papir (što je boja žalosti u Kini) i da izbegavaju korišćenje broja 250, što je kineski sleng za "glupost". 



Ipak, zbog zloupotrebe ljudskih prava u komunističkim nacijama, uključujući i Kinu, Marks je vremenom postao kontroverzna ličnost.