SVEMIRSKI MIRIS! NASA napravila parfem


IZVOR: pcpress.rs - 04.07.2020 | 02:30


Jedna od stvari koje stanovnici Zemlje ne mogu da iskuse je mirise izvan naše atmosfere. Pre oko jedne decenije, hemičari iz NASA-e napravili su miris koji budućim astronautima treba da ukaže kako miriše svemir. Međutim, zbog različitih birokratskih zavrzlama razvoj je zaustavljen.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kompanija Eau de Space je iskoristila zakon o slobodi protoka informacija, ali je imala i mnogo sreće i odlučnosti, tako da je uspela da dobije formulu tog mirisa. Zahvaljujući tome, javnost je prvi put dobila mogućnost da u bočici oseti kako miriše bezvazdušni prostor.

Astronaut Tony Antonelli rekao je da svemir miriše „jako i jedinstveno“ i da se ne može uporediti ni sa jednim mirisom koji se oseća na našoj planeti. Prema Eau de Space, ljudi koji su probali ovaj miris, opisali su ga kao kombinaciju „dimljenog i gorkog začinjenog bifteka sa malinom i rumom“.

„Smell of space“ košta 29 dolara na Kickstarter-u, a kompanija će za svaku prodatu bočicu donirati još jednu donirati bočicu K-12 STEM edukacionom centru. Inače, Eau de Space ne planira da masovno proizvodi ovaj miris, pa kada istekne Kickstarter kampanja, šansa da nabavite ovaj parfem biće minimalna.